Tuinieren: veilig gebruik van pesticiden

123-tuin-grond-werken-05-15.jpg

dossier

Terrassen ontmossen of ongewenste insecten verwijderen uit je geliefde bloemenperk, de verleiding om snel en efficiënt te werk te gaan met pesticiden is voor sommigen groot. Maar deze middelen zijn absoluut nefast voor mens, dier en milieu. Overweeg dus zeker alternatieve middelen zoals netten en zeilen, of beter nog: trek de natuurlijke vijanden aan van de dieren die overlast veroorzaken. Als het echt niet anders kan, kan je pesticiden overwegen als laatste redmiddel. Maar wees voorzichtig en respecteer enkele veiligheidsadviezen:

Lees ook: Hoe verwijder je groene aanslag milieuvriendelijk en doeltreffend?

  1. Gebruik erkende producten
    Je mag enkel producten gebruiken die in België zijn goedgekeurd. Het etiket op het product vermeldt waarvoor je het mag gebruiken en onder welke voorwaarden. Alle gewasbeschermingsmiddelen die in België zijn toegelaten, vind je op de website fytoweb.be. Je mag als amateurtuinier enkel de producten gebruiken met goedkeuring voor niet-professioneel gebruik.
  2. Let op met huis-, tuin- en keukenmiddeltjes
    Naast de erkende gewasbeschermingsmiddelen kan je bepaalde ‘basisstoffen’ gebruiken die in feite niet bedoeld zijn om gewassen te beschermen, maar je kan ze er wel voor gebruiken. Natriumbicarbonaat bijvoorbeeld beschermt groenten tegen meeldauw, en brandnetelgier houdt bladluizen weg. De lijst van goedgekeurde basisstoffen en hun gebruiksaanwijzing vind je ook op fytoweb. Huis-, tuin- en keukenmiddeltjes vermijd je echter beter. Sommigen mensen gebruiken bijvoorbeeld bleekwater om onkruid te bestrijden, maar dit middel is slecht voor het milieu en de gezondheid.
  3. Lees altijd zorgvuldig het etiket
    Vooraleer je een product gebruikt, moet je het etiket aandachtig lezen en alle aanwijzingen opvolgen, zoals welke dosis je van een product moet gebruiken, en welke beschermingsmiddelen nodig zijn voor handen, lichaam en ogen.
  4. Gebruik het product enkel bij gunstig weer
    Bij regen of wind mag je geen pesticiden gebruiken. De wind kan het product namelijk wegblazen of zelfs in je richting terugblazen. Ook regen kan ervoor zorgen dat het product niet op het bestemde gebied blijft, maar rechtstreeks afdrijft naar de grond. Over het algemeen vermijd je ook beter de warmste uren van de dag, tenzij anders vermeld op het etiket.
  5. Draag altijd preventief persoonlijke beschermingsmiddelen
    Draag handschoenen die beschermen tegen chemicaliën (handschoenen met het pictogram ‘chemisch bestendig’). Bedek verder je hele lichaam met een lange broek, lange mouwen en eventueel laarzen. Als je extra bescherming wil, kan je een veiligheidsbril en een masker met een ademhalingsfilter dragen.
  6. Beperk de risico’s tijdens en nadat je het product (hebt) gebruikt
    Spuit niet in het bijzijn van anderen en wacht lang genoeg alvorens je kinderen en huisdieren op de zone toelaat die je net hebt behandeld. Spuit niet op gebieden die aansluiten op de riolering (trottoirs, terrassen ...) of in de buurt van waterlopen en vijvers. Spuit ook niet op bloeiende planten, om bijen en vlinders te beschermen.
  7. Reinig het materiaal 
    Trek je handschoenen pas uit nadat je dit gedaan hebt. Was je handen en gezicht grondig met water en zeep en neem zo snel mogelijk een douche.
  8. Bewaar het product op de juiste manier
    Bewaar het middel in een geventileerde ruimte met matige temperatuur in zijn oorspronkelijke, goed afgesloten verpakking. Hou het buiten bereik van kinderen en huisdieren, en uit de buurt van voedsel. Pas ook op voor vocht, want dat kan het etiket of de gebruiksaanwijzing onleesbaar maken.
  9. Verwijder het product op de juiste manier
    De meeste pesticiden kan je ten minste twee jaar bewaren in hun oorspronkelijke gesloten verpakking en onder goede omstandigheden (geen vorst, geen overmatige hitte). Nadien moet je de de houdbaarheidsdatum op de verpakking controleren en vervallen producten zo nodig weggooien. Dat doe je niet op eender welke manier: restanten van producten en lege verpakkingen moet je naar een containerpark brengen. Gooi pesticiden nooit bij het vuilnis, in de afvoer of in het toilet.

Bronnen:
https://fytoweb.be
https://www.belgium.be

Lees ook: Tuinieren is ideale beweging voor ouderen

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram