Broccolipuree met witlofrolletjes in gerookte zalm

123-h-lowcarb-Julie-zalm-witlof-05-22.jpg

recepten

Een comfortfood-klassieker in een nieuw jasje.
Speciaal voor de lowcarbers werden de aardappelen vervangen door een crème van broccoli.

Tijd: 15 minuten voorbereiding, 5 minuten kooktijd
Houdbaarheid: 2 dagen in de koelkast
Materiaal: 2 kookpannen, blender of mixer

Ingrediënten voor 2 personen
1 grote broccoli (400 g)
6 stronkjes witlof
2 eetlepels extra vierge olijfolie of (gras)boter
(amandel)melk, ongezoet
6 dunne sneetjes gerookte zalm (200 g)
dille of peterselie
zwarte peper en zeezout
optioneel: pistachenootjes of pijnboompitten

Bereiding
  • Breng twee pannen met water aan de kook, een voor de broccoli en een voor het witlof.
  • Snijd de broccoli in roosjes, schil de stam en snijd die in blokjes. Kook de broccoli vijf minuten tot beetgaar en giet af.
  • Kook ondertussen ook de witlofstronkjes in een 5-tal minuten gaar en laat ze uitlekken.
  • Mix de broccoli tot een puree met twee lepels olijfolie of boter in een krachtige highspeedblender, of met behulp van een staafmixer/aardappelstamper. Voeg (amandel)melk of water toe tot je de gewenste structuur krijgt. Kruid met peper en zout.
  • Wikkel elk witlofstronkje in een plakje gerookte zalm en serveer ze op de broccolipuree.
  • Werk af met fijngehakte dille of peterselie, eventueel pistachenootjes of pijnboompitten en een draai zwarte peper van de molen. 

Een recept uit het boek 'Low carb, lekker & snel' van Julie Van den Kerchove
uitgegeven door Lannoo
foto: Heikki Verdurme

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: maart 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram