Welke soorten migraine zijn er?

In dit artikel
Welke soorten migraine zijn er?

dossier

Migraine kenmerkt zich doorgaans als een kloppend gevoel aan één kant van het hoofd, en kan gepaard gaan met misselijkheid, overgeven en gevoeligheid voor licht en geluid. Toch is niet elke vorm van migraine hetzelfde.

Lees ook: Getuigenis over migraine: bij de neuroloog

Met of zonder aura

123-vr-hoofp-migraine-03-19.jpg
Globaal zijn er twee hoofdvormen: migraine zonder aura-fase (vroeger bekend als ‘gewone’ of ‘episodische’ migraine) en migraine met aura-fase.

De term ‘aura’ verwijst naar verschillende visuele symptomen zoals het zien van lijnen, vormen of flitsen. Je kan zelfs gedurende 10 tot 30 minuten een deel van je gezichtsvermogen verliezen. Ook kan je tintelingen in armen en benen voelen en kunnen zelfs reuk, smaak, tastzin of spraak worden beïnvloed.

Aura's komen voor bij ongeveer één op de vier mensen die migraine krijgen. De symptomen treden meestal op voordat de hoofdpijn begint en kunnen tot een uur aanhouden.

Lees ook: Migraine: welke rol speelt voeding?

Verschillende types migraine

Die twee hoofdvormen zijn nog onder te verdelen in verschillende subtypes: 

  • Migraine met hersenstam-aura, voorheen basilaire migraine genoemd, geeft symptomen die men kan verwarren met die van een beroerte, zoals onduidelijke spraak, duizeligheid en gevoelloosheid. Net als bij migraine met aura treden deze symptomen geleidelijk op vóór de hoofdpijnfase. Dit type migraine komt niet vaak voor en lijkt vaker adolescente meisjes te treffen.
  • Chronische migraine: migraine wordt chronisch genoemd wanneer ze ten minste vijftien dagen per maand voorkomt gedurende meer dan drie maanden. 
  • Hemiplegische migraine is een zeldzame vorm van migraine die zwakte aan één kant van het lichaam veroorzaakt, en gaat mogelijks gepaard met verwarring of onduidelijke spraak. Ook hier kunnen de symptomen verward worden met die van een beroerte
  • Migraine zonder hoofdpijn (stille migraine): al klinkt het onwaarschijnlijk, je kan migraine hebben zonder hoofdpijn. Deze vorm vertoont veel klassieke migrainesymptomen, met uitzondering van de karakteristieke hoofdpijn. Een aanval duurt meestal maar zo'n 20-30 minuten.
  • Weekendmigraine: Hoofdpijn die wordt uitgelokt door een verandering in routine. Doorgaans start deze migraine (bij mensen die van maandag tot vrijdag werken) op zaterdagochtend en houdt ze aan tot zondagavond aanhoudt, vandaar de naam.
  • Abdominale migraine of buikmigraine is een vorm van migraine die men vooral ziet bij kinderen (meestal tussen 5 en 9 jaar), maar het kan ook bij volwassenen voorkomen. Symptomen zijn onder meer buikpijn, misselijkheid en braken. Bij deze vorm van migraine heeft men gewoonlijk geen hoofdpijn, hoewel kinderen met buikmigraine vaak migraine met hoofdpijn ontwikkelen als ze ouder worden. Kinderen kunnen trouwens al vanaf 2 jaar last hebben van migraine.
  • Menstruele migraine treedt meestal op twee dagen voor het begin van de menstruatie van een vrouw en duurt tot drie dagen erna. Migraine rond de menstruatieperiode is meestal zonder aura.
  • Retinale migraine: deze vorm van migraine is zeer zeldzaam. Men ziet kleuren, knipperende lichten en mogelijks zelfs gedeeltelijke of totale tijdelijke blindheid. Het verlies van het gezichtsvermogen duurt gewoonlijk minder dan een uur en wordt gevolgd door de typische migrainehoofdpijn.
  • Vestibulaire migraine: bij deze vorm van migraine lijd je ook aan duizeligheid. Het draaierige gevoel kan een paar minuten tot meerdere uren duren.
  • Status migrainosus is een pijnlijke, slopende migraineaanval die langer dan 72 uur aanhoudt. Het kan veroorzaakt worden door sommige medicijnen of door het afkicken van medicijnen. De pijn en misselijkheid bij dit type migraine kunnen zo hevig zijn dat je zorg in een ziekenhuis nodig hebt. 
  • Oftalmoplegische migraine: dit is een heel zeldzame vorm van migraine waarbij verlamming optreedt van vrijwel alle spieren van één oog. Daardoor kan dat oog alleen nog naar de buitenkant kijken. De verlamming van oogspieren houdt vaak langer aan dan de hoofdpijn zelf en kan leiden tot een hangend ooglid, dubbelzien en andere oogproblemen.

Lees ook: Hoofdpijn of migraine door te veel of te weinig cafeïne

Bronnen:
https://www.hersenstichting.nl
https://www.webmd.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: september 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram