Hoe kan je de batterijen van een vermoeid kind weer opladen?

dossier

Heeft je kind moeite met opstaan of is hij of zij chagrijnig aan het eind van de dag? Weinig zonlicht en een aanhoudende verkoudheid zijn voldoende om hun lichaam te verzwakken en hen vatbaarder te maken voor vermoeidheid en geheugenverlies. Met deze tips help je hen aan voldoende energie tot de volgende vakantie.

Lees ook: Kinderen en Liegen

Respecteer hun slaapbehoeften

123-kind-slapen-duimen-05-15.png
Om vermoeidheid te voorkomen, hebben schoolgaande kinderen een bepaalde hoeveelheid slaap nodig. Idealiter moet een kind tussen 4 en 8 jaar ongeveer 12 uur slapen. Na de leeftijd van 8 jaar lijkt 10 uur per nacht een goed gemiddelde. Stop je kind in bed rond 21.00 uur en maak hem of haar wakker rond 7.00 uur. Om hen te helpen snel in slaap te vallen en goed te herstellen, ban je de tv het best uit hun slaapkamer en beperkt je de schermtijd voor het slapengaan. Probeer er ook voor te zorgen dat je kind overdag voldoende beweegt in de buitenlucht.

Lees ook: Te veel schermtijd kan eetbuien uitlokken bij kinderen

Volwaardig ontbijt

Wat je het best kan vermijden bij een schoolkind, is de energiecrisis van 11 uur als gevolg van een ontoereikend of zelfs het gebrek aan ontbijt. Om hypoglycemie te voorkomen, moet deze maaltijd een kwart van de dagelijkse hoeveelheid voedsel uitmaken en in een rustige omgeving worden gegeten, indien mogelijk een half uur voor het vertrek naar school.

Een evenwichtig en volwaardig ontbijt bestaat uit een zuivelproduct (melk, yoghurt of kaas), een graanproduct (brood, beschuit of granen), een warme of koude drank om het lichaam te rehydrateren, en een stuk vers fruit. Wil je kind echt niets eten? Geef iets te eten mee op weg naar school: gedroogd fruit, een appel, een banaan, een clementine, een drinkbare vruchtenmoes, een plakje peperkoek, een klein flesje vloeibare yoghurt,...

Lees ook: Eet je de schil van fruit beter op of bevat die te veel pesticiden?

Geef je kind een vitaminesupplement

Een evenwichtige voeding, d.w.z. voeding die rijk is aan langzame koolhydraten, zuivelproducten, fruit en groenten, en ook arm aan vetten en snelle suikers, is over het algemeen voldoende om vermoeidheid te voorkomen. Maar bij koud weer is het soms nodig om het lichaam van je kind extra te ondersteunen. Om lichamelijke en geestelijke vermoeidheid te bestrijden, gaat er niets boven ginseng. Koninginnenbrij stimuleert de immuniteit, bevordert de groei en bestrijdt stress. Pollen staan erom bekend het zenuwevenwicht te herstellen, vermoeidheid te bestrijden en het geheugen en de intellectuele prestaties te verbeteren. Er bestaan ook vitaminesupplementen die speciaal op de behoeften van kinderen zijn afgestemd.

Lees ook: Hoeveel vitamine C heb je nodig?

Buitenschoolse activiteiten

123-kind-spelen-buiten-natuur-park-helm-04-19.png
De kans bestaat dat we soms te veel activiteiten willen inplannen voor onze kinderen. Hoe bewaar je daarin een goed evenwicht? Probeer in de eerste plaats school en vrije tijd niet te combineren, want dan zou de dag van je kind te lang worden. Bovendien mag een kind tussen 4 en 8 jaar niet meer dan 2 uur per week, op woensdag en/of zaterdag, aan sport of artistieke activiteiten besteden. Daarna kan je deze tijd geleidelijk verlengen. Bedenk dat verveling ook goed kan zijn, op voorwaarde dat het niet leidt tot overmatig beeldschermgebruik. Voor de meeste kinderen geldt dat te veel invulling van hun vrije tijd hun fantasie beperkt en hen belet hun eigen activiteiten te bedenken.

Lees ook: Link voeding en ADHD nogmaals bewezen: fewfoods-dieet verandert hersenactiviteit

Wanneer naar de dokter?

Als deze nieuwe gewoonten niet voldoende blijken te zijn, als je kind er bleek en moe uitziet, praat dan met je arts. Een lichte bloedarmoede (gebrek aan ijzer), herhaalde winterinfecties of mononucleose (klierkoorts) kunnen de vermoeidheid verklaren. Na een paar onderzoeken zal je meer duidelijkheid krijgen en zal het energieniveau van je kind zich snel herstellen.

Lees ook: Slaaptips voor kinderen: huis- en tuinmiddeltjes

Bronnen:
https://www.health.harvard.edu
https://www.kindengezin.be

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: februari 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram