Chronische ziekten: wat als het aan je lekkende darm ligt?

Laatst bijgewerkt: januari 2022
ad_lekkendedarm2.jpg

nieuws

Intestinale hyperpermeabiliteit, intestinale poreusheid of leaky gut syndrome (lekkendedarmsyndroom) treedt op wanneer de darm bepaalde stoffen doorlaat in de bloedbaan die schadelijk zijn voor ons lichaam. Deze vrij onbekende aandoening wordt gelinkt aan een indrukwekkende lijst van gezondheidsaandoeningen: verschillende auto-immuunziekten en darmklachten, diabetes, zwaarlijvigheid, fibromyalgie, astma, gewrichtspijn, migraine en chronische vermoeidheid. Wat moet je erover weten?

De belangrijkste rol van de darm is het opnemen van voedingsstoffen uit het voedsel dat we eten, en deze vervolgens verdelen over het hele lichaam, zodat het goed functioneert. Een andere essentiële functie is om te fungeren als barrière voor pathogene micro-organismen en toxische verbindingen die in het spijsverteringsstelsel kunnen circuleren. Wanneer het darmslijmvlies verzwakt is en zijn filterende rol niet meer optimaal kan vervullen, kunnen deze schadelijke stoffen in de bloedbaan terechtkomen en daar stoornissen veroorzaken die organen kunnen aantasten. Men spreekt dan van hyperpermeabiliteit of "poreuze" darm.

Oorzaken van intestinale hyperpermeabiliteit

ad_lekkende darm 4.jpg
De oorzaken van de aandoening zijn divers, en zijn voornamelijk te wijten aan onze westerse levensstijl. In werkelijkheid is het darmevenwicht redelijk kwetsbaar en (zeer) gevoelig voor allerhande invloeden. Voeding speelt hierbij een sleutelrol vanwege het grote effect ervan op de darmflora (de microbiota). Voornamelijk te veel koolhydraten (suikers) of te weinig vezels veroorzaken schadelijke onevenwichten. 

Ook verschillende andere factoren kunnen een rol spelen bij de ontwikkeling van darmhyperpermeabiliteit: stress, medicatie (met name antibiotica en ontstekingsremmers), infecties, overmatig alcoholgebruik, vervuiling, enz. Men probeert deze mechanismen via wetenschappelijk onderzoek beter te definiëren en te begrijpen, maar het is duidelijk dat we evolueren naar een "maatschappelijke ziekte", die typisch is voor de westerse levensstijl, en die zeker ook multifactorieel is.

De gevolgen van intestinale hyperpermeabiliteit

ad_lekkende darm 3.jpg
De passage van ongewenste stoffen (ziektekiemen, macromoleculen, toxines, enz.) in de bloedbaan kan een krachtige ontstekingsreactie uitlokken, die chronisch kan worden. Dat betekent dat er een risico is op het ontwikkelen van allergische, auto-immune en ontstekingsziekten. Het spectrum is breed, van astma tot chronische sinusitis, inclusief voedselintolerantie, eczeem, polyartritis en zelfs gewichtstoename (obesitas). Men vermoedt ook dat hyperpermeabiliteit psychische gevolgen heeft, aangezien er een link is met stoornissen zoals depressie, angst of chronische stress.
Darmhyperpermeabiliteit geeft an sich dus geen symptomen. Wanneer toch symptomen optreden, ligt dat aan de oorzaak van de darmporeusheid (bv. een infectie) of aan de gevolgen ervan (een ziekte):

  • constipatie, diarree, opgeblazen gevoel
  • hoofdpijn
  • vermoeidheid
  • darm- of gewrichtspijn
  • huiduitslag
  • mondzweren...

Oplossingen voor intestinale hyperpermeabiliteit

ad_lekkende darm 1.jpg

Het komt erop aan het evenwicht in het darm-ecosysteem te herstellen, zodat de filterende rol van het darmslijmvlies optimaal hersteld wordt en ontstekingen worden bestreden. Om dit herstel mogelijk te maken, is het van fundamenteel belang de voedingsgewoonten aan te passen:

  • meer fruit en groenten, gefermenteerde voeding (tempeh, miso, zuurkool, kefir, yoghurt...), volle granen, voedingsmiddelen rijk aan omega-3 (vette vis, noten...), mager vlees, eieren...
  • beperken of elimineren van gluten, verwerkte producten (vleeswaren, enz.), geraffineerde oliën, toegevoegde suikers, alcohol, vette zuivelproducten, enz.

Om dit darmherstel te ondersteunen, kan je baat hebben bij probiotica, prebiotica en aminozuren (zoals glutamine). Deze voedingssupplementen werken direct in op de darmflora, en indirect doordat ze ook invloed uitoefenen op de slaapkwaliteit en het omgaan met stress.

Specifieke preparaten zoals SanalysLab, een ware cocktail van pre- en probiotica, leveren alle voedingsstoffen die je darmen nodig hebben om een barrière te vormen tegen ongewenste stoffen. Twee capsules per dag gedurende drie maanden zorgen voor herstel van de darmflora. De formule wordt snel verteerd - en dus door je lichaam gemetaboliseerd. Je zal snel verbetering voelen, zowel fysiek als mentaal. Zegt men niet dat de darmen onze tweede hersenen zijn?


bron: Ingezonden mededeling sanalyslab


Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram