Slaaptips voor kinderen: huis- en tuinmiddeltjes

dossier

Slaapproblemen bij kinderen zoals moeilijk inslapen, vaak wakker worden of 's morgens vroeg wakker worden, nachtmerries en angsten van zodra het bedtijd is, kan je op een natuurlijke manier – zonder medicatie – behandelen. We geven je enkele tips.

Lees ook: Slaapproblemen bij kinderen

Heeft je kind echt last van slaapproblemen?

Net als een volwassene zal een kind niet hetzelfde ritme hebben als een ander. Sommige kinderen vallen laat in slaap en andere zijn vroege vogels, ongeacht wat je doet of welke activiteiten je overdag onderneemt. Stel jezelf dus de vraag: hoe is mijn kind overdag? Speelt hij of zij? Lijkt hij of zij gelukkig? Vertoont hij of zij tekenen van vermoeidheid (prikkelbaarheid, buitensporige slaperigheid, gedragsproblemen, leermoeilijkheden, enz.)?

Als je merkt dat je kind overdag behoorlijk vermoeid is, als je het gevoel hebt dat je kind angstig is voor het slapengaan, als hij (en jij) 's nachts op 4-jarige leeftijd vijf keer wakker wordt, kan je volgende natuurlijke remedies en trucjes uitproberen.

Let wel:

  • Tot op vandaag is er geen formeel wetenschappelijk bewijs voor de klinische effectiviteit – behalve het placebo-effect - van aromatherapie of bepaalde kruidenremedies (zoals kruidenthee) op slaap- of angststoornissen. Als de problemen aanhouden of verergeren, raadpleeg dan een arts.
  • Met etherische oliën (die eigenlijk niet echt natuurlijk zijn) en sommige kruiden moet je voorzichtig zijn. Voor jonge kinderen worden ze afgeraden. Lees de gebruiksaanwijzing of vraag altijd je arts of apotheker om advies, alvorens je een product wil gebruiken bij je kind.
  • Bewaar ook geen flessen, potten en verstuivers binnen het bereik van kinderen (jong of oud).

Lees ook: Waarom gaan sommige kinderen hoofdbonken in bed?

Aromatherapie: essentiële oliën om je kind te helpen slapen

123-aromather-kruiden-cosm-alt-10-15.jpg

Vanaf de leeftijd van 3 jaar zouden bepaalde essentiële oliën, zoals mandarijn-, kamille-, bittere sinaasappel-, zoete sinaasappel- en rozenhoutolie, de slaap bevorderen dankzij hun kalmerende en ontspannende eigenschappen. De laatste drie gebruikt men vooral bij het baden. Essentiële lavendelolie kan je zowel direct gebruiken (verdund in een plantaardige olie), als indirect: één of twee druppels op het hoofdkussen.

Als je kind ouder is dan 3 jaar en nachtmerries heeft, kan je een druppel essentiële olie van lavendel of zoete sinaasappel op zijn pols doen. Maak er een klein ritueel van: laat hem een paar keer over zijn polsen wrijven en diep ademhalen om te kalmeren.

Overweeg ook sinaasappelbloesem en kamillehydrolaat. Ze zijn minder geconcentreerd dan etherische oliën en daardoor perfect geschikt voor jongere mensen.

Wees voorzichtig: respecteer altijd de dosissen. Etherische oliën zijn gevaarlijk als ze niet correct worden gebruikt. Vraag voor een kind tussen 3 maanden en 3 jaar altijd advies aan een arts en vermijd direct gebruik (onverdund in plantaardige olie). Gebruik in plaats daarvan de oliën door middel van verstuiving, en altijd wanneer het kind niet in de kamer is. Als dit allemaal te ingewikkeld klinkt, zijn er ook producten die geschikt zijn voor kinderen met duidelijke aanbevelingen voor gebruik. Als je twijfels hebt over een olie (minimumleeftijd, vervaldatum, gebruikswijze, enz.), gebruik hem dan niet voordat je het advies van een expert hebt ingewonnen.

Lees ook: Waarom gaan sommige kinderen hoofdbonken in bed?

Kruidenthee

De kruidentheeën kamille, oranjebloesem, lavendel, klaproos, ijzerkruid, citroenmelisse en linde staan bekend om hun slaapbevorderende eigenschappen. Als je kind 's nachts geen luiers meer draagt, kan je hem ten minste een uur voor het slapengaan kruidenthee laten drinken. 

Of een baby kruidenthee mag drinken, is niet zo duidelijk. Er wordt geadviseerd om geen water te geven voor zes maanden, maar volgens sommige experten is een kleine hoeveelheid vloeistof toegelaten voor zuigelingen: het equivalent van een theelepel, tot 30 milliliter. Linde, klaproos en oranjebloesem zijn zeer geschikt voor baby's. Vraag in elk geval je kinderarts of apotheker om advies. Het is mogelijk dat je baby of jong kind bepaalde planten niet goed verdraagt, dus wees voorzichtig.  

Ten slotte kan je de planten ook in het badwater laten intrekken, of je vindt ze ook in bepaalde kinderformules in spray, druppels of siroop.

Lees ook: Wat zijn de heilzame effecten van kruidenthee?

Bachbloesem

Bachbloesem in kinderformules wordt vaak door jonge ouders gebruikt. Ook hier moet men zich er wel van bewust zijn dat enkel een placebo-effect is aangetoond. Toch kan men ze, net als essentiële oliën, integreren in een kalmerend ritueel voor het slapengaan of als troost bij het ontwaken en nachtelijke angsten.

Lees ook: Wat zijn nachtelijke angstaanvallen en hoe kan je best reageren?

Verzwaringsdeken

123_bedplassen_kind_slaap_2020.jpg

Het verzwaringsdeken is een deken dat verzwaard is met glazen of plastic microkorrels. De druk die op het hele lichaam wordt uitgeoefend, bevordert de ontspanning, wat ook bevorderlijk is voor de slaap. Voor kinderen kan een verzwaringsdeken waardevol zijn, vooral voor angstige kinderen of kinderen met ADD/ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) of een autismespectrumstoornis.

Let op: een verzwaard deken wordt niet aanbevolen voor kinderen jonger dan 3 jaar vanwege het risico op verstikking. Het is alleen geschikt voor gezonde kinderen, vanaf 20 kilo, in een kamer met een temperatuur van 19°C en men moet het gebruik beperken (tenzij anders geadviseerd door een arts). Je kan het bijvoorbeeld gebruiken om in slaap te vallen, maar daarna verwijder je het best.

Lees ook: Hoe helpt een verzwaringsdeken tegen stress?

Sofrologie

Sofrologie, een ontspanningsmethode met visualisatie, wordt veel gebruikt door mensen die aan slapeloosheid lijden. Maar blijkbaar kan het ook jonge patiënten met slaapstoornissen helpen. De soms speelse kant van sofrologie kan uiterst effectief zijn voor kinderen, als men de techniek bijvoorbeeld integreert in een ritueel voor het slapengaan, of als het kind last heeft van nachtmerries of nachtangsten. Een sofrologist kan je enkele eenvoudige oefeningen tonen waar je thuis aan kan werken, afhankelijk van de problemen van je peuter. Oudere kinderen en tieners kunnen deze oefeningen zelf herhalen, als ze daar behoefte aan hebben. 

Het grote voordeel van sofrologie is dat het je kind kalmeert, maar ook jezelf. Door je kind bij de oefening te begeleiden, word je tegelijkertijd zelf kalm, iets dat in bepaalde situaties, zoals bij een kind dat niet slaapt, meer dan welkom is.

Lees ook: Bedtijd

Bronnen:
https://www.kinderneurologie.eu
https://naturopathicpediatrics.com


auteur: Amélie Micoud, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: december 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram