Aspirine en niet vitamine E voorkomt hartaanval

Laatst bijgewerkt: mei 2001

nieuws Een lage dosis aspirine is de beste preventie tegen een hartaanval of een beroerte, zo blijkt uit een recente Italiaanse studie gepubliceerd in het medisch vakblad The Lancet (13 januari 2001). Eén aspirine per dag vermindert het risico op een hartaanval of beroerte met bijna de helft.
Dagelijkse toediening van Vitamine E bleek geen enkel effect te hebben, belave dan een verlaagd risico op vaatziekten in de benen. Vitamine E wordt beschouwd als een anti-oxydant die de werking van zg. vrije radicalen die mee verantwoordelijk zijn voor de vorming van bloedklonters, zou kunnen tegengaan. Maar dat wordt in deze studie dus niet bevestigd.
De studie volgde ruim 4.500 mannen en vrouwen boven 50 jaar met minstens één risicofactor voor hartziekten (zoals hoge bloeddruk, diabetes, obesitas). Ze werden gedurende 3,6 jaar gevolgd. Na die termijn werd de studie stopgezet vanwege de duidelijke voordelen van de aspirine, waardoor het niet meer verantwoord was om de mensen die alleen vitamine E namen, de voordelen van de aspirine te onthouden.
Het geven van tijd kan levens redden! Het geven van tijd kan levens redden!
Pfizer Clinical Research Unit

Neem deel aan een klinische studie en krijg een financiële compensatie van gemiddeld €215 per dag.

Klik hier voor meer info!

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram