Tips voor blijvend gewichtsverlies

Laatst bijgewerkt: november 2021
123-h-weegschaal-OMG-12-21.jpg

nieuws

Afvallen is één ding. Op je nieuwe gewicht blijven, dat is andere koek. 
Wanneer je een paar kilo’s bent kwijtgespeeld, zal je merken dat je lichaam een overgangsperiode nodig heeft om te wennen aan je nieuwe gewicht. Als je meteen weer je oude eetgewoontes hervat en te vaak of te uitbundig 'zondigt', komen de kilo’s er zo weer bij en ze brengen vaak een paar extra ‘maatjes’ mee: het jojo-effect!

Het beste wat je kunt doen om op je gewicht te blijven, is voldoende bewegen en calorierijke ingrediënten en snelle koolhydraten zo veel mogelijk blijven vervangen door lijnvriendelijke alternatieven. 
Een aantal tips voor blijvend gewichtsverlies:

  • Probeer slechts eenmaal per dag gewoon brood te eten en ga zo veel mogelijk voor volle granen. 
  • Telkens als je boter of margarine op je boterham achterwege laat, spaar je calorieën uit. Vetten (zowel onverzadigde als wat verzadigde) kan je beter sparen voor de bereiding van lunch en hoofdmaaltijd.
  • Een stuk vers fruit uit het vuistje bevat minder kilocalorieën (en ook meer vezels) dan een glas versgeperst fruitsap. Twee porties fruit per dag zijn ideaal.
  • Soep eten (zonder al te veel vet en koolhydraten) als lunch is een goed idee. Soep is gezond, caloriearm en geeft een verzadigingsgevoel dat lang aanhoudt. Soep eten helpt bovendien om de aanbevolen hoeveelheid groente (300 à 350 gram) zonder veel moeite te halen.
  • Vergeet niet dat harde kaas zeer calorierijk is.  Witte schimmelkazen en zachte kazen zijn iets lijnvriendelijker.
  • Probeer vette snacks of gefrituurd voedsel niet meer dan één keer per week te eten. Frietjes bereid in de oven of in de airfryer bevatten trouwens minder vet dan frietjes uit de frituurpan.
  • Zet eens wat meer vis (vooral vette vis) op het menu - liefst tweemaal per week - en probeer een keer per week vegetarisch te eten.
  • Wat vlees betreft, krijgen mager vlees en vooral gevogelte (met kwaliteitslabel) de voorkeur.
  • Vervang mayonaise voor de helft door (Griekse) yoghurt, plattekaas (kwark) of smeerbare geitenkaas. Het is een goede gewoonte om smaakvolle dressings en vinaigrettes te blijven maken die minder vet bevatten.
  • Borrelnootjes vervang je beter door gewone rauwe noten waaraan geen extra ingrediënten (ook geen zout) zijn toegevoegd. 
  • Kies zoveel mogelijk voor een bereidingswijze waarbij je weinig toegevoegd vet nodig hebt, zoals wokken, stomen, garen in papillot, grillen… Ook een antikleefpan vraagt minder vet dan een gewone braadpan.
  • Eet liever wat meer (zoete) aardappelen dan pasta of een ander graanproduct (bulgur, couscous…). En als je graanproducten eet, kies dan voor volkoren. Gekookte aardappelen, zeker als ze koud worden gegeten, zijn sowieso lijnvriendelijker dan brood.
  • Trap niet in de light-valkuil: check de voedingswaarde (energiewaarde, hoeveelheid koolhydraten per 100 gram) op het etiket of de verpakking van de producten die je overweegt te kopen.
  • Voorkom zo veel mogelijk dat je gewoon uit goesting een tweede bord opschept. Beter nog is stoppen met eten wanneer je het gevoel hebt dat je bijna vol zit. Ons verzadigingsgevoel loopt achter en laat pas na een 20-tal minuten van zich horen.
  • Probeer traag te eten (chopsticks kunnen helpen) en van elke hap te genieten. 
  • Leg jezelf quota op voor alcohol en zoet en probeer te consuminderen als je je in de gevarenzone bevindt.
  • Eet ’s avonds niet te veel en niet te laat. Probeer minimaal 12 uren tijd te laten tussen je avondmaal en het ontbijt van de dag erna.
  • EN blijf voldoende water drinken! Hoeveel water je nodig hebt, is persoonsgebonden en uiteraard ook afhankelijk van de temperatuur en je fysieke activiteit, maar anderhalve liter per dag drinken is een goed gemiddelde. De maatstaf is je lichaamsgewicht gedeeld door 50. 

123-h-coverBMM-12-21.jpg
Bron: ‘Een blijvend maatje minder in 80 recepten’ - ‘Byebye jojo’
van Hilde Deweer
uitgegeven bij Pelckmans/Forte Culinair


auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist

Het geven van tijd kan levens redden! Het geven van tijd kan levens redden!
Pfizer Clinical Research Unit

Neem deel aan een klinische studie en krijg een financiële compensatie van gemiddeld €215 per dag.

Klik hier voor meer info!

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram