Hoe warm je voedsel correct op in de microgolfoven en welke producten krijgen een no go?

Laatst bijgewerkt: november 2021
123-h-microgolf-opwarmen-11-21.jpg

nieuws Het klinkt misschien als een overbodige vraag. En ja er is uiteraard wel een handleiding bij het toestel dat je hebt gekocht, maar toch gebruiken veel mensen hun microgolfoven niet op de juiste manier.

Vijf vuistregels voor een optimaal resultaat.

1. Het juiste recipiënt
Metaal krijgt altijd een no go. Maar je verwijdert ook best de verpakking van je afhaalgerecht of kant-en-klaar gekochte maaltijd voor je hem in de magnetron schuift. Niet alleen de aluminiumfolie die erop ligt, maar ook de plasticfolie en isomo of piepschuim. Bij het opwarmen kunnen uit die materialen namelijk moleculen loskomen die zich met je voeding vermengen. 
Ideale materialen voor gebruik in de magnetron zijn glas, porselein, karton, geglazuurd aardewerk en bepaalde soorten kunststof. 

2. Enkel voedsel dat geschikt is voor de magnetron.
  • Met voedsel dat omhuld is door een schil (fruit) of een dop (eieren) kan je sowieso niet bij de microgolf terecht. De schil of dop houdt de opgewekte inwendige warmte tegen waardoor de vrucht gaat exploderen. Bevroren fruit wordt dan weer een slappe brij wanneer je het opwarmt in de microgolfoven en het gaat ook ontploffen en spatten. Je kunt bevroren fruit beter opwarmen door het, verpakt in een plasticzak, in warm water te laten baden.
  • Kip of ander mager vlees wordt taai als je het in de magnetron opwarmt, net omdat het weinig vet bevat. Zeevruchten krijgen dan weer een rubberachtige textuur. 

3. Gelijkmatige opwarming
Hoe groter de hoeveelheid voedsel die je in de microgolfoven steekt, hoe meer kans dat er koude zones zijn die niet mee opwarmen. Je kunt die ongelijke opwarming vermijden door het voedsel (bijvoorbeeld een stuk vlees) in kleinere stukjes te snijden, door het in kleinere en platte porties te verdelen die snel klaar zijn, of door het te verwarmen met tussenpauzes waarbij je het telkens omroert om de warmte mooi egaal te verdelen. Spaghetti kan je best opwarmen in de magnetron nadat je een onbedekte cirkel hebt vrijgemaakt in het midden van het bord. Zo verspreidt de warmte zich geleidelijk. 

4. Elk soort voedsel vraagt een andere bereidingstijd
Een volledige maaltijd opwarmen waarbij het bord gevuld is met verschillende soorten voedsel, is niet altijd zo’n goed idee. Elk onderdeel vraagt namelijk een andere opwarmingstijd. Het ideale scenario is om vlees of vis, groente en aardappel of rijst/pasta elk afzonderlijk op te warmen volgens het vermogen en de tijd die daarvoor geschikt zijn. Daarna leg je alles samen op je bord.

5. Vermijd uitdroging
Zorg ervoor dat je gerecht niet uitdroogt. Dat doe je door het langzaam op te warmen (op een laag wattage) en door het af te dekken met een vochtige doek of magnetronfolie. Gebruik bij voorkeur een bord of recipiënt met deksel speciaal voor microgolfoven-toepassing of sprenkel een paar druppels water over het voedsel. 

Lees ook: Handige wistjedatjes voor in de keuken: een restje opwarmen in de microgolfoven

Bronnen
https://www.culy.nl/koken-bakken/magnetron-eten-opwarmen/?utm_source=inline
Do’s en don’ts: eten opwarmen in de magnetron - Kassa - BNNVARA


auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist

Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
In samenwerking met Phonak

De impact van gehoorverlies op de levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de online gratis hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram