Pain de Jésus

123-h-wereldbrood-painjesus-12-21.jpg

recepten

Deze pain de Jésus of kerstkoeken zijn om duimen en vingers van af te likken. Je hoort alleen maar 'jummie' aan de ontbijttafel op kerstmis. 

(Voor)bereiding: 25 minuten
Rusten: 10 minuten
Rijzen: 2 uur
Baktijd: 20 minuten

Ingrediënten voor 2 stuks
1 zakje gedroogde gist (8 gram)
180 ml lauwwarme melk
500 g tarwebloem (T45)
40 g poedersuiker
1/2 tl zout
3 eieren
100 g koude boter
20 g parelsuiker

Bereiding
  • Los de gist op in de helft van de lauwe melk en laat 10 minuten rusten.
  • Meng de bloem, poedersuiker, het zout en 2 eieren in een mengkom van een mixer met deeghaak en kneed 2 minuten op gemiddelde snelheid. 
  • Voeg de resterende lauwe melk en het gistmengsel toe en snijd de koude boter er in stukjes boven. Kneed alles in 8 minuten op gemiddelde snelheid tot een glad deeg dat niet meer aan de wand van de kom plakt. Dek af en laat op een warme plek 1 uur rijzen.
  • Druk de lucht uit het deeg en verdeel het in 2 gelijke stukken. Verdeel nu elk stuk in 3 ongelijke stukken (2 kleine en 1 groter) en vorm daar bolletjes van. 
  • Leg voor elk broodje 3 bolletjes deeg tegen elkaar aan op een met bakpapier beklede bakplaat, met het grotere bolletje tussen de twee kleinere. Dek af en laat op een warme plek 1 uur rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C. Klop het resterende ei los en bestrijk de broodjes ermee. Bestrooi met parelsuiker en bak de broodjes in 20 minuten gaar in de oven.

123-h-wereldbroden-cover-11-21.jpg
Een recept uit het boek 'Wereldbroden' - 'Brood bakken met 100 recepten vanuit de hele wereld'
van Sophie Dupuis-Gaulier
een uitgave van Lannoo

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: juni 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram