Pain de Jésus

Laatst bijgewerkt: december 2021
123-h-wereldbrood-painjesus-12-21.jpg

recepten

Deze pain de Jésus of kerstkoeken zijn om duimen en vingers van af te likken. Je hoort alleen maar 'jummie' aan de ontbijttafel op kerstmis. 

(Voor)bereiding: 25 minuten
Rusten: 10 minuten
Rijzen: 2 uur
Baktijd: 20 minuten

Ingrediënten voor 2 stuks
1 zakje gedroogde gist (8 gram)
180 ml lauwwarme melk
500 g tarwebloem (T45)
40 g poedersuiker
1/2 tl zout
3 eieren
100 g koude boter
20 g parelsuiker

Bereiding
  • Los de gist op in de helft van de lauwe melk en laat 10 minuten rusten.
  • Meng de bloem, poedersuiker, het zout en 2 eieren in een mengkom van een mixer met deeghaak en kneed 2 minuten op gemiddelde snelheid. 
  • Voeg de resterende lauwe melk en het gistmengsel toe en snijd de koude boter er in stukjes boven. Kneed alles in 8 minuten op gemiddelde snelheid tot een glad deeg dat niet meer aan de wand van de kom plakt. Dek af en laat op een warme plek 1 uur rijzen.
  • Druk de lucht uit het deeg en verdeel het in 2 gelijke stukken. Verdeel nu elk stuk in 3 ongelijke stukken (2 kleine en 1 groter) en vorm daar bolletjes van. 
  • Leg voor elk broodje 3 bolletjes deeg tegen elkaar aan op een met bakpapier beklede bakplaat, met het grotere bolletje tussen de twee kleinere. Dek af en laat op een warme plek 1 uur rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C. Klop het resterende ei los en bestrijk de broodjes ermee. Bestrooi met parelsuiker en bak de broodjes in 20 minuten gaar in de oven.

123-h-wereldbroden-cover-11-21.jpg
Een recept uit het boek 'Wereldbroden' - 'Brood bakken met 100 recepten vanuit de hele wereld'
van Sophie Dupuis-Gaulier
een uitgave van Lannoo


auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram