Moussaka in de pan

Laatst bijgewerkt: november 2021
123-h-moussaka-11-21.jpg

recepten

Liefhebber van moussaka, maar weinig tijd om die te bereiden en aanhanger van het low carb dieet?
Dan is deze moussaka in de pan de perfecte oplossing.
Snel klaar, heerlijk van smaak en lief voor de lijn ...

Als je dit gerecht voor meer dan twee personen maakt, zul je de auberginerepen in twee keer (of meer) moeten grillen. Tenzij je ze op de (gas)barbecue of op een grote grillplaat kunt roosteren.
Je start dan het best al met het grillen van de eerste lading aubergines terwijl je het gehakt bakt. Zet ook meteen de oven op 100 °C om het gebakken gehakt warm te houden. Doe het na het bakken in een grote vuurvaste ovenschaal waaraan je alle andere ingrediënten na de bereiding kunt toevoegen.

Ingrediënten voor 2 personen
250 g lams- of kalfsgehakt
1 ui, gesnipperd
1/2 klein doosje tomatenpuree
2 verse knoflookteentjes, fijngesnipperd
een snufje Chinees 5-kruidenpoeder
een snufje Italiaanse kruidenmix
400 g tomatenblokjes (polpa)
1 aubergine in lange repen van 1/2 cm
1 el smeerbare verse geitenkaas of Griekse yoghurt
60 g geiten- of schapenkaas (genre feta) of mozzarella
1 sneetje brood, licht getoast of 2 gekookte aardappelen in blokjes
3 el olie geschikt om te bakken, peper en zout

 Bereiding
  • Bak het gehakt in 1 eetlepel olie in een grote antikleefsauteerpan (of antikleefwok). Plet het met een vork en laat het even aankorsten voor je erin prikt of roert. Er mogen gerust wat brokjes blijven. Ondertussen kun je de ui pellen en snipperen.
  • Roer de tomatenpuree door het gare gehakt en laat even uitzuren.
  • Doe het gehakt in een bord (of ovenschaal) en dek het af. Zet het vuur een tandje lager en fruit de ui met nog een lepel olie in dezelfde pan. Ondertussen kun je de knoflook pellen en snipperen. 
  • Doe de knoflook, peper, fleur de sel en alle kruiden bij de ui en laat ze een paar seconden bakken. 
  • Roer de tomatenblokjes erdoor, zet het vuur laag en laat rustig pruttelen. 
  • Smeer de auberginerepen in met 1 eetlepel olie, kruid ze met peper en zout en laat ze langs beide kanten mooi bruin roosteren in de grillpan. Plet ze ondertussen regelmatig met een vork zodat alle vork verdampt. Je zult ze horen piepen, maar dat is niet erg. Tenzij je gelooft dat aubergines ook gevoelens hebben …
  • Roer het gehakt en de verse geitenkaas door de tomatenmix. Leg de gegrilde aubergine erop, verbrokkel de schapenkaas eroverheen en werk af met verkruimelde toast of gekookte aardappel.

9789463832465_OHV1.jpg

Een recept uit het boek 'Een blijvend maatje minder in 80 recepten' - 'Bybye jojo'
van Hilde Deweer
uitgegeven door Pelckmans/Forte Culinair
food foto Heikki Verdurme


auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram