Waarom krijg je de hik en wat kan je ertegen doen?

123_hikken_misselijk_2021.jpg

dossier Niets zo frustrerend als een verwoede hikbui die je maar niet onder controle krijgt. Soms kan het hikken zelfs fysieke pijn veroorzaken. Via enkele tips maak je mogelijks komaf met het vervelend gehik.

Oorzaak

Hoewel de precieze oorzaak van de hik niet bekend is, gaat men ervan uit dat iemand hikt doordat de zenuwen van het middenrif worden geprikkeld. Hierdoor trekt je middenrif ineens kort, maar krachtig samen. Kort nadien klapt het strotklepje in je keel dicht, waardoor je even geen lucht binnenkrijgt en je ademhaling stopt. Zo ontstaat het kenmerkende hikgeluid.

Die prikkeling van het middenrif treedt op wanneer de maag uitzet, bijvoorbeeld na een zware maaltijd, door te snel te eten zonder goed te kauwen, door het drinken van koolzuurhoudende dranken, door te veel alcohol te drinken, maar ook door opwinding of emotionele stress. De hik gaat meestal vanzelf over binnen de twintig minuten.

Lees ook: Snelle eters hebben verhoogde kans op overgewicht en hartziekte

Chronisch hikken

Een hik die langer aanhoudt dan 48 uur, wordt een chronische hik genoemd. Bij chronisch hikken ontstaat er in de meeste gevallen pijn op de borst. Ook kan het leiden tot uitputting, aangezien hikken erg vermoeiend kan zijn. Je gaat dan het best eens langs bij de dokter.

Er kunnen verschillende aandoeningen aan de basis liggen van een chronische hik:

Zenuwbeschadiging of -irritatie (door bijvoorbeeld een tumor, cyste of struma in de hals, gastro-oesofageale reflux, keelpijn,...)
Aandoeningen van het centrale zenuwstelsel (meningitis, multiple sclerose, tumoren,...)
Stofwisselingsstoornissen en geneesmiddelen (alcoholisme, diabetes, steroïden, kalmeermiddelen,...)

Lees ook: Mag u alcohol drinken als u diabetes hebt?

Tips tegen de hik

Er bestaan vele trucjes waarvan beweerd wordt dat ze de hik onder controle krijgen. Hoewel dat niet wetenschappelijk wordt gestaafd, kan het ook geen kwaad om ze eens uit te testen:

Hou je adem in gedurende één minuut
Adem tien keer langzaam in en uit 
Adem in en uit in een papieren zak
Drink langzaam een glas water uit
Drink een glas water omgekeerd uit: sta rechtop, spreid je benen, buig voorover en probeer met je hoofd naar beneden het glas water uit te drinken
Zuig op een blokje ijs
Gorgel met water
Drink met een rietje
Laat iemand die de hik heeft, schrikken
Steek je pinken in je oren en oefen een stevige druk uit. Na ongeveer één minuut of in ieder geval na twee of drie minuten zou de hik voorbij moeten zijn.
Aangezien je middenrif samentrekt tijdens de hik, bestaat de kunst erin je middenrif naar beneden te duwen.  Dat kan je proberen via je ademhaling
Rustig eten en drinken en spaarzaam omspringen met alcohol en koolzuurhoudende dranken kunnen helpen om de hik te voorkomen

Bronnen:
https://www.mayoclinic.org
https://www.cm.be

Lees ook: Hoe weet je of je genoeg water drinkt?

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram