Koorts: Is een voorhoofdthermometer betrouwbaar?

Laatst bijgewerkt: oktober 2021
123_koorts_thermometer_infrarood_dokter_2021.jpg

nieuws Met het verbod op kwikthermometers hebben digitale thermometers een grote evolutie doorgemaakt. Zo zijn er intussen voorhoofdthermometers met infrarood die koorts zouden kunnen detecteren zonder enig contact met je huid. Maar zijn die wel doeltreffend en betrouwbaar? 

De meeste thermometers vereisen contact met de huid of de slijmvliezen van de patiënt. Dat is niet het geval met de infraroodthermometer, die daardoor opvallend praktisch, hygiënisch en comfortabel in gebruik is. 

Lees ook: Koorts meten: hoe en waar?

Voorkomen van meetfouten

Het medische tijdschrift Prescrire merkt op dat "de lichaamstemperatuur gemeten aan het voorhoofd met contactloze infraroodthermometers gemiddeld 0,2 tot 0,3°C afwijken van de temperatuurmeting met een rectale thermometer". Uit een analyse van dertien studies, waaraan enkele duizenden volwassenen en kinderen deelnamen, bleek dat infraroodthermometers niet zo doeltreffend zijn in het detecteren van koorts (80% waarvan 20% fout-positieven), maar wel behoorlijk betrouwbaar zijn in het uitsluiten van koorts (92%).

Om meetfouten te voorkomen, kan je daarom best je voorzorgen nemen: verwijder eventuele make-up en maak het voorhoofd schoon voor gebruik. Om het resultaat juist te interpreteren, is het bovendien belangrijk om te weten of de persoon al dan niet koortswerende medicatie heeft genomen.
Prescrire besluit: "In het algemeen is er geen reden om te dubbelchecken met een andere thermometer als de voorhoofdthermometer geen koorts aangeeft. Is dat wel het geval, dan kan je best een nauwkeurige meting uitvoeren met een andere thermometer waarvan het resultaat beter betrouwbaarder is.” 

Lees ook: Wanneer spreken we van koorts en hoe wordt koorts behandeld?

Bron:
https://www.prescrire.org


auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist

Dormeasan forte – Voor een gezonde nachtrust Dormeasan forte – Voor een gezonde nachtrust
A.Vogel

Helpt om goed te slapen, brengt lichaam en geest tot rust om fris en uitgerust wakker te worden.

Meer weten ?

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram