Winteruur: (wanneer) wordt de uurverandering nu afgeschaft?

Laatst bijgewerkt: oktober 2021
123h-wintertijd-klok-10-18.jpg

nieuws In de nacht van 30 op 31 oktober schakelen we over op wintertijd. Drie uur 's nachts wordt twee uur ’s nachts, we mogen met andere woorden een uur langer slapen. Maar hoe zit het nu eigenlijk met de afschaffing van die uurverandering?

Lees ook: Hoe beperk je de gevolgen van de winteruurverandering?

Afschaffing winteruur

De vraag was in de zomer van 2018 via een openbare zitting voorgelegd aan de Europese burgers en de lidstaten van de Europese Unie (EU). Een meerderheid (84%) van de Europeanen stemde toen tegen de uurverandering. "De omschakeling tussen de zomertijd en wintertijd zal worden afgeschaft", zei Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker in september van dat jaar en hij voegde eraan toe dat alle Europese landen de zomertijd zouden volgen. In maart 2019 stemden ook de leden van het Europees Parlement voor afschaffing van de uurverandering, en dat vanaf 2019.

Uiteindelijk werd besloten dat de lidstaten zelf zouden mogen beslissen of ze permanent de winter- of zomertijd zouden inlassen. Wat op het eerste gezicht eenvoudig lijkt, maar dat is het helemaal niet. Er zijn drie tijdzones in Europa, en om de interne markt niet te verstoren zouden de landen min of meer dezelfde tijd moeten volgen. De afschaffing van de tweejaarlijkse tijdsverandering werd daarom uitgesteld tot 2021. De komst van de coronacrisis heeft er echter voor gezorgd dat de kwestie op de lange baan werd geschoven, omdat onderhandelingen tussen de grote Europese instellingen niet mogelijk waren. De halfjaarlijkse wisseling van het voorzitterschap van de EU-Raad is uiteraard niet bevorderlijk voor de hervatting van het dossier. Tel daar nog eens de Brexit bij, en zo zijn we eind 2021 nog geen stap verder.

Lees ook: Wintertijd: hoe help je kinderen wennen aan het nieuwe uur?

Uurverandering: schadelijk of gunstig?

Oorspronkelijk werd de tijdsverandering ingevoerd door bepaalde grootmachten, waaronder de Verenigde Staten, om energie te besparen. Tegenwoordig is dat argument niet meer zo valabel, door de opkomst van energiezuinige kunstverlichting. De tijdsverandering verstoort bovendien ons bioritme en heeft ook een impact op de algemene volksgezondheid. Denk maar aan slaapstoornissen, met name bij kinderen, verkeersongevallen en zelfs het risico op een hartaanval bij het overschakelen naar de zomertijd, volgens een studie van het American College of Cardiology die in 2016 werd gepubliceerd. De tijdsverandering zou volgens tegenstanders dus dodelijk zijn. Ook al is tot op heden "het bewijs voor de algemene gezondheidseffecten (d.w.z. de afweging van de veronderstelde negatieve en positieve effecten) niet overtuigend", aldus de Europese Commissie. 

Lees ook: Zorgt wintertijd voor depressies ?

Wat in maart 2022?

Als Slovenië, dat momenteel het voorzitterschap van de Raad van de EU bekleedt, de kwestie niet opnieuw op de agenda zet, wordt verwacht dat we in maart 2022 gewoon weer overschakelen naar de zomertijd. Frankrijk neemt in januari 2022 wel het voorzitterschap over. Aangezien Frankrijk wel duidelijk fan is van de afschaffing van de tijdsverandering, met een voorkeur voor de zomertijd als permanente tijd, komt het onderwerp dan misschien wel weer bovenaan de stapel te liggen. Misschien iets voor 2023 dan?

Lees ook: 20 tips om beter te slapen


bron: Amélie Micoud - gezondheidsjournalist


Passiflora forte – Rustgevend bij stressmomenten Passiflora forte – Rustgevend bij stressmomenten
A.Vogel

Vind rust in tijden van stress en spanning met de combinatie van ontspannende planten.

Meer weten ?

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram