Wat doen tegen maagzuur?

Laatst bijgewerkt: December 2010 | 14 reacties
maagzuur.jpg

tips Maagzuur is een brandend gevoel achter het borstbeen en soms ook in de keel. Soms proeft u zure maaginhoud in de keel. Normaal wordt voedsel in de maag tegengehouden door een sluitspier die functioneert als een klepje. De maaginhoud kan naar boven komen als de sluitspier niet goed werkt of als de druk in de buik te hoog is, bijvoorbeeld bij overgewicht, zwangerschap, plotseling bukken of gaan liggen, het dragen van knellende kleding of na een zware maaltijd. Door roken, het gebruik van koffie of alcohol kan de werking van de sluitspier verslechteren. Ook bij een breuk in het middenrif, waarbij een deel van de maag boven het middenrif uitkomt, kan de sluitspier haperen.
Het is belangrijk de druk in de buik te verminderen .
• Draag geen knellende kleding.
• Buk niet, maar ga door de knieën als u iets wilt oppakken.
• Vermijd het tillen van zware dingen.
• Eet kleine porties in plaats van twee of drie grote maaltijden per dag.
• Eet minder vet.
• Vermijd alcohol, scherp gekruid eten, koolzuurhoudende dranken, sinaasappels, koffie en pepermunt.
• Stop met roken.
• Als u vooral 's nachts klachten heeft, dan is het een goed idee om het hoofdeinde van het bed te verhogen. Neem de laatste maaltijd zo'n drie uur voor u gaat slapen.
• Als u klachten krijgt kort na het starten met een bepaald medicijn, dan is de kans groot dat het medicijn de klachten veroorzaakt. Heeft u er veel last van, overleg dan met uw arts of apotheker.

Er bestaan ook geneesmiddelen tegen maagzuur.
Indien u af en toe last hebt van maagzuur, kan u een middel gebruiken dat maagzuur bindt op basis van algeldraat en magnesium en/of calcium. Ze kunnen het beste als drank worden ingenomen een uur na de maaltijd en voor het slapen gaan. Mensen met een nierstoornis mogen geen zuurbindende middelen gebruiken. Dit geldt ook voor kinderen jonger dan twaalf jaar. Zuurbinders kunnen de werking van bepaalde medicijnen beïnvloeden. Neem uw andere geneesmiddelen daarom minimaal twee uur voor gebruik van een zuurbindend maagmiddel in.
Indien u er geregeld last van hebt, overleg dan met uw arts of u eventueel geen maagzuurremmer (zoals ranitidine of famotidine) kan gebruiken. Gebruik deze produkten niet langer dan twee weken achter elkaar.
Raadpleeg zeker een arts indien de klachten aanhouden, wanneer u na het slikken pijn voelt in de slokdarm, of wanneer u onverklaarbaar vermagert, minder eetlust heeft en moe bent.

zie ook artikel : Zuurbrand - Gastro-esofagaal reflux (GERD) of maagzuur


verschenen op : 07/01/2006 , bijgewerkt op 14/12/2010

14 reacties

Wat doen tegen maagzuur?

door anoniem, 27 August 2017 om 14:06

ik heb last van mijn slokdarm een brandend gevoel wat kan ik heir aan doen,heb al medicijnen gehad maar helpt ook niet.ook heb ik steeds hoofdpijn heeft dat er mee te maken.

Wat doen tegen maagzuur?

door De Smedt jean, 31 October 2016 om 12:50

neem nu pantomed maar dat help niet meer als ik eet heb ik het zuur maag krampen en mijn eten komt omhoog zelfs in de nacht tot in mijn mond heeft iemand een remedie om mij te helpen dank u

Wat doen tegen maagzuur?

door Willem ., 26 October 2014 om 01:31

Ik kreeg vroeger meermaals de ellende van maagzuur en huisdokter stuurde mij naar een specialist , zijn goede raad plaats blokken onder uw bed dan kan het zuur niet omhoog komen , een geluk dat er een ( spon ) ja een plank was of we schoven uit ons bed , hielp niet terug naar die fameuze zijn onderzoek en wat volgde " strottenhoofdklep versleten " zeverpraat was dat ( zijn schuif was niet versleten de jood ) als ik iets eet en ik zeg riscant een lepeltje GAVISCON en alle gevaar is geweken , hetzelfde als de man met anoniem schreef .

Wat doen tegen maagzuur?

door anoniem, 22 May 2014 om 00:49

iets eten of drinken , maagzuur kan volgen en in uw bed maagzuur men is er snel uit specialisten komen met fantonten op tafel ( schuif vullen ) bij maagzuur is Gaviscon best bij twijfel van zal het er komen , voor slapen een lepeltje Gaviscon is best .

bekijk alle 14 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt