Praat tijdig over je oude dag!

Laatst bijgewerkt: oktober 2021
ad_iStock-911843100.jpg

nieuws
Waar wil je WONEN, hoe kan je je VERZORGEN en zelfs STERVEN?
Praat erover met je omgeving. Het zijn levensbelangrijke onderwerpen.

Het is niet altijd even gemakkelijk om erover te praten

ad_iStock-1209869189.jpg
Praten over je oude dag is niet altijd even gemakkelijk voor ieder van ons. Het juiste moment vinden om erover te praten, je wensen durven uiten, de juiste woorden vinden, weten met wie je moet praten... Het zijn allemaal vragen die een gesprek in de weg kunnen staan.

En toch, als je te horen krijgt dat een buurman of vriend in zeer moeilijke omstandigheden is overleden, komen er allerlei ideeën in je op. Je zou er alles aan doen om ervoor te zorgen dat dit jou, en de mensen van wie je houdt, niet overkomt.

Waarom zou ik dit doen?

ad_iStock-1270687015.jpg
Niemand weet wat de toekomst brengt:  een ongeval of een noodsituatie kunnen snel gebeuren en bepaalde vormen van dementie evolueren razendsnel. Deze situaties verhinderen dat je rustig kan nadenken om je keuzes te formuleren.  In deze gevallen zullen je familie en vrienden of je arts beslissingen voor je nemen: een plaats in een rusthuis zoeken? Een voedingssonde gebruiken? Kiezen voor palliatieve zorg? Euthanasie aanvragen?

Breng hen vandaag nog op de hoogte van je voorkeuren om hen bij deze toekomstige keuzes te helpen. Op die manier kunnen ze rekening houden met de dingen die belangrijk voor je zijn. Denk er alvast over na, win de nodige informatie in, deel je wensen en zorg ervoor dat ze worden uitgevoerd. Dit wordt Advance Care Planning (ACP) genoemd.

Wat is ACP?

ad_iStock-1204572931.jpg
Advance Care Planning (ACP) is een traject dat je uitnodigt om na te denken over de manier waarop je in de toekomst verzorgd wilt worden en om daarover met anderen te praten. Het doel van dit plan bestaat erin je voorkeuren voor zorgverlening, huisvesting en begeleiding op de dag dat je overlijdt bekend te maken en vast te leggen. Op die manier kunnen degenen die beslissingen nemen voor jou, rekening houden met jouw wensen als je op een dag niet meer in staat bent zelf keuzes te maken.

Het gaat er niet om voor eens en voor altijd een beslissing te nemen. Jouw wensen kunnen in de loop van de tijd veranderen en je bent vrij om je keuzes op elk moment te wijzigen. 

Jij weet beter dan wie ook wat je in staat zou stellen een aangenaam leven te blijven leiden ondanks mogelijk lichamelijk lijden of mogelijke beperkingen. Blijf je thuis? Kies je voor een vorm van gemeenschappelijk wonen om eenzaamheid te vermijden? Wil je kunnen communiceren met de mensen om je heen? Ga je al dan niet akkoord met bepaalde medische ingrepen?  

Door jouw keuzes nu officieel te maken, zorg je ervoor dat er rekening wordt gehouden met jouw wensen als je op een dag niet meer in staat bent jezelf uit te drukken! Het betekent ook dat je de mensen om je heen kunt helpen wanneer ze soms moeilijke beslissingen moeten nemen. 

Hoe leg ik mijn wensen vast?

ad_iStock-1186729116.jpg
Op de website mijnoudedag.be vind je een wensformulier dat je helpt om na te denken over je wensen, erover te spreken met je familie en vrienden en je voorkeuren te formuleren. Je kan dit formulier ook vragen aan je huisarts die, als je dat wilt, je keuzes kan vastleggen in je medisch dossier.

ACP gaat niet enkel over nadenken over je laatste dagen, het betekent ook dat je nadenkt over het leven dat je later wilt hebben!

Meer informatie op mijnoudedag.be

ad_iStock-1251565479.jpg


bron: Ingezonden mededeling: initiatief van de federale overheid


Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
In samenwerking met Phonak

De impact van gehoorverlies op de levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de online gratis hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram