Hallux valgus: oorzaak, symptomen en behandeling

Laatst bijgewerkt: oktober 2021
123_groteteen_scheef_knobbel_2021.jpeg

dossier Hallux valgus betekent letterlijk ‘scheefstand van de grote teen’. Bij deze aandoening staat het middenvoetsbeentje vóór de grote teen naar binnen, maar de teen zelf wijst naar buiten (= valgusstand). Daardoor ontstaat een knobbel aan de zijkant van de voet waar de grote teen begint. Deze knobbel bestaat uit uitstekend bot en geïrriteerde weke weefsels rond de knobbel. In de meeste gevallen kan het dragen van goede schoenen (met eventueel steunzolen) meer comfort bieden.

Symptomen
Een hallux valgus kan verschillende klachten geven zoals eelt, blaren en wonden op de knobbel door druk en wrijving in de schoen. Ook kan je pijn en eeltvorming krijgen op de bal van de voet, je grote teennagel kan ingroeien of je kan afwijkingen van de kleine tenen opmerken. In de grote teen en de teen ernaast kan artrose optreden. Het is ook mogelijk dat de grote teen de teen ernaast opzij duwt, waardoor die teen over de derde teen heen gaan liggen.

Hallux valgus ontstaat meestal aan één kant, maar kan later aan beide kanten voorkomen. De evolutie van de vergroeiing en de symptomen gaat bij sommigen snel, anderen blijven klachtenvrij.

Lees ook: Ingegroeide teennagel (Uncus Incarnata)

Oorzaak
Wat precies de oorzaak is van hallux valgus, is onbekend. De aandoening blijkt wel vaker op te treden:

bij vrouwen
bij ouderen
als de aandoening in de familie zit. Dan hebben mensen er vaak al op jonge leeftijd last van.
als je een voetafwijking hebt. Die kan aangeboren zijn, door reuma ontstaan of op oudere leeftijd door zwakte van de voetspieren.
als je een te korte achillespees of platvoeten hebt. Je wikkelt je voet dan anders af, meer over je grote teen.
Waarschijnlijk is ook het dragen van fout schoeisel (slecht passend, hoge hak en in een punt eindigend schoeisel) een risicofactor.

Lees ook: Metatarsalgie: klachten, oorzaken, diagnose en behandeling

Behandeling
Je arts zal de klachten eerst proberen te verhelpen met conservatieve behandelingen zoals aangepaste schoenen (wijde schoenen, lage hakken), oefeningen om de beweeglijkheid van het voetgewricht te behouden en eventueel steunzolen om de valgusstand tegen te gaan. Als dat niet voldoende blijkt, zal men tot een operatie overgaan. Er zijn verschillende operatietechnieken mogelijk: 

osteotomie, waarbij de arts het middenvoetsbeentje vóór de grote teen doorzaagt, opnieuw rechtzet en vastzet met een schroef. 
arthrodese, waarbij men het gewricht tussen de voorvoet en de dikke teen vastzet zodat de grote teen en het middenvoetsbeentje in een gecorrigeerde positie aan elkaar vastgroeien.

Welke operatie voor jou het best is, hangt af van de ernst, de eventuele onderliggende afwijkingen, je leeftijd en je activiteitsniveau. De orthopedist zal samen met jou beslissen over de gepaste techniek.

Bronnen:
https://www.thuisarts.nl
https://www.gezondheidenwetenschap.be
https://www.uzleuven.be/nl

Lees ook: De invloed van schoenen op onze gezondheid: stijlvol en klachtvrij


bron: Sara Claessens - gezondheidsjournalist

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram