ad

Voedingsvezels helpen niet om darmkanker te voorkomen

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
brood-soorten.jpg

nieuws Een vezelrijke voeding met veel groenten en fruit, en/of muesli, volkorenbrood... heeft geen invloed op het risico op darmkanker. Dat blijkt uit een grote overzichtsstudie in het medische tijdschrift Journal of the American Medical Association.
De onderzoekers hielden 13 eerdere prospectieve studies naar het effect van vezels op darmkanker tegen het licht. In totaal hadden 725.628 mensen aan de studies meegedaan. De eetgewoontes en de gezondheid van die vrijwilligers waren gedurende zes tot twintig jaar gevolgd. De gemiddelde inname van voedingsvezel lag tussen 14 en 28 g/dag voor mannen en 13 tot 24 g/dag voor vrouwen.
Uit alle gegevens maken de onderzoekers op dat de hoeveelheid vezels in het dieet niet van invloed is op het al of niet ontstaan van darmkanker. Heel wat andere studies toonden in het verleden wél een gunstig effect aan.
Overigens is dat geen reden om op witbrood en dergelijke over te stappen. Een dieet met veel plantaardige voedingsvezels verkleint wel de kans op o.m. hartkwalen en suikerziekte.


bron: JAMA, 14 december 2005

ad


pub