Coeliakie: kan het gluten zijn?

Laatst bijgewerkt: september 2021
ad_teaserarticle90_bauchschmerzen.jpg

nieuws

Coeliakie, beter bekend als glutenintolerantie, is een auto-immuunziekte waarbij je lichaam afweerstoffen aanmaakt tegen gluten, een eiwit dat voorkomt in onder andere tarwe. Dat brengt vaak fysieke bijwerkingen zoals bijvoorbeeld darmproblemen en vermoeidheid met zich mee. Ondanks het feit dat de aandoening de laatste jaren aan bekendheid wint, blijken er toch nog verschillende obstakels te zijn die voornamelijk de diagnose bemoeilijken. Schär, producent van glutenvrije voeding, helpt mensen richting een diagnose met een online zelftest.

De kleinste hoeveelheid gluten kan bij mensen met coeliakie al voor problemen zorgen. Daarom is het belangrijk dat mensen met een glutenintolerantie gluten volledig uit hun dieet schrappen. Voedingsmiddelen met gluten zijn onder meer (tarwezet)meel, paneermeel, pasta, muesli en alle bakkerijproducten. Gluten komt ook in verschillende voedingsmiddelen terecht tijdens het productieproces en wordt als bindmiddel gebruikt.

Als gluten niet volledig uit het voedingspatroon geschrapt worden, kunnen de darmvlokken van de dunne darm afvlakken of zelfs helemaal verdwijnen, wat in extreme gevallen kan leiden tot ondervoeding. Het is daarom van groot belang dat mensen met een glutenintolerantie een diagnose krijgen.

Bij een vermoeden van coeliakie wordt eerst een bloedtest afgenomen. Hierbij wordt gekeken naar de aanwezigheid van specifieke antistoffen die op de intolerantie kunnen wijzen. Als antistoffen worden ontdekt, volgt een biopsie van de dunne darm, ter bevestiging van de diagnose coeliakie. 


Onderdiagnose

ad_schar_Buikpijn.jpg
Hoe eenvoudig het diagnoseproces zelf is, zo ingewikkeld is vaak de weg er naartoe. De grote uitdaging bij coeliakie is namelijk de grote onderdiagnose door verborgen of atypische klachten. Darmproblemen als krampen, een opgeblazen gevoel of diarree, zijn de meest prominente symptomen die coeliakiepatiënten ervaren. Daarnaast zijn ook klachten als reuma, migraines, spierpijnen, plotseling gewichtsverlies en last van aften soms het gevolg van een reactie op gluten. Aanvullend zijn er zelfs patiënten die helemaal geen symptomen ervaren. 

Veel van deze klachten kunnen ook gelinkt worden aan andere aandoeningen of gezondheidsproblemen waardoor ze vaak niet in verband worden gebracht met een glutenintolerantie. Maar dankzij een correcte diagnose en een glutenvrij dieet, merken patiënten vaak al snel op dat ook deze onderliggende, minder vanzelfsprekende symptomen al snel vervagen.

Eerste indicatie via zelftest

Het is dus van groot belang dat er ook bij atypische of minder duidelijke symptomen onderzoek gedaan wordt naar coeliakie. Om al een eerste stap richting een mogelijke diagnose te zetten, creëerde Schär, expert in glutenvrij eten en leven, een online zelftest die een eerste indicatie geeft. Zo wil de producent van glutenvrije producten de onderdiagnose van coeliakie mee de wereld uithelpen.

Meer informatie over coeliakie en de symptomen vind je op de website van Schär


bron: Ingezonden mededeling Schär

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram