Kinkhoest: symptomen, preventie en behandeling

Getty_kind_bed_nachtmerrie_2024.jpg

dossier Kinkhoest is een zeer besmettelijke ziekte van de luchtwegen, gekenmerkt door hevige en aanhoudende hoestbuien. Ze wordt veroorzaakt door de bacterie Bordetella pertussis die leeft in de mond, de neus en de keel van een besmet persoon. De infectie gaat over van mens tot mens via speekseldruppeltjes in de lucht wanneer ze vrijkomen bij hoesten en niezen. Kinderen jonger dan één jaar zijn gevoeliger voor ernstige complicaties, vooral als ze (nog) niet (volledig) gevaccineerd zijn.

Lees ook: Kinkhoest rukt op in Vlaanderen

Symptomen
Bij een kind verloopt kinkhoest in verschillende fasen. De eerste symptomen zijn dezelfde als bij een gewone verkoudheid: een loopneus, niezen, een beetje koorts en een lichte hoest. Binnen twee weken wordt de hoest zwaar en volgen er hevige hoestaanvallen. Het kind kan dan taai slijm ophoesten en last krijgen van een piepende ademhaling. De aanvallen zijn 's nachts vaak erger, wat erg uitputtend kan zijn voor het kind.

Door het hoesten kan het kind bovendien moeilijker eten, drinken en ademen. Daardoor daalt de eetlust en verliest het vaak gewicht. Mogelijks begint het kind door de hoestaanvallen ook te braken of krijgt het te kampen met zuurstofgebrek. Na twee tot vier weken maken de kenmerkende hoestbuien plaats voor een losse hoest die nog enkele weken kan aanhouden. De luchtwegen blijven vaak nog een hele tijd overgevoelig.

Volwassenen en oudere kinderen die een kinkhoestinfectie doormaken, vertonen meestal weinig specifieke symptomen. Doorgaans hebben ze enkel last van een hoest die varieert van mild tot ernstig en die lange tijd kan aanhouden (meer dan drie weken).

Bij premature en pasgeboren baby’s is de hoest vaak volledig afwezig. In plaats daarvan stopt de baby met ademen en treedt blauwverkleuring op van lippen, vingers en tenen (door zuurstoftekort). Deze situatie is zeer gevaarlijk, omdat ze kan leiden tot hersenschade en zelfs tot overlijden.

Lees ook: Hoesten: wanneer naar de dokter?

Preventie
Vaccinatie tegen kinkhoest maakt deel uit van het basisvaccinatieschema voor zuigelingen in Vlaanderen. Daarnaast stelt de Vlaamse Overheid gratis vaccins ter beschikking voor zwangere vrouwen en voor alle personen die in nauw contact komen met een zuigeling. Ook de tienjaarlijkse herhalingsvaccinatie tegen tetanus (Triaxis) bevat het kinkhoestvaccin. De bescherming door het vaccin neemt echter na verloop van tijd af. Ook als je gevaccineerd bent, kan je dus kinkhoest krijgen. De ziekte verloopt dan wel veel minder uitgesproken en uit zich vaak enkel in een aanhoudende hoest.
Behandeling
Bij kinderen en volwassen die gevaccineerd zijn, verloopt de ziekte veeleer goedaardig.
Zuigelingen en ongevaccineerde kinderen met kinkhoest worden onmiddellijk opgenomen in het ziekenhuis waar ze mogelijks antibiotica krijgen om verdere verspreiding van de infectie te voorkomen. Die behandeling start men het best zo snel mogelijk, omdat de besmettelijke periode op die manier korter wordt. 
Voor wie al langer dan een maand hoestbuien heeft, is een behandeling nog weinig zinvol. In dat geval wacht je het best tot je vanzelf geneest.

Bronnen:
https://www.rivm.nl
https://www.gezondheidenwetenschap.be
https://www.thuisarts.nl
https://www.kindengezin.be/nl

Lees ook: Waarom moeten zwangeren zich laten vaccineren tegen kinkhoest?

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: februari 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram