Huidkanker voorkomen: hoe de juiste zonnecrème kiezen en de juiste reflexen aannemen

Laatst bijgewerkt: juli 2021
ad-anthelios-agecorrect-model-visual-1.jpg

nieuws

Elk jaar worden in België 39.000 nieuwe gevallen van huidkanker gemeld. Gelukkig kan 90% van deze kankers genezen worden, mits een vroegtijdige diagnose. Beter is natuurlijk om de ziekte preventief te bestrijden, door de juiste reflexen aan te nemen om in alle veiligheid van de zon te genieten.

We denken dat we bijna alles weten over hoe we ons moeten beschermen tegen de zon... Of toch zeker in de zomer, op vakantie: een zonnecrème smeren met een hoge beschermingsfactor, een hoed en aangepaste kleding dragen en de zon vermijden wanneer ze het hardst schijnt. zelf met een hoed en kleding en vermijd de uren wanneer de zon hard schijnt. Dat alles klopt wel, en toch kunnen we nog meer doen. 

UVA en UVB: wat is belangrijk bij de keuze van een zonnecrème?

Het belang van UVA

De zonbeschermingsfactor, de beroemde SPF (Sun Protection Factor) die op alle zonnebrandcrèmes staat, mag niet het enige criterium zijn waarmee je rekening houdt als je jouw product kiest. Dat cijfer heeft enkel betrekking op de bescherming tegen UVB-stralen (ultraviolet B), die verantwoordelijk zijn voor het bruinen van de huid, en zonnebrand.

UVA-stralen (ultraviolet A) zijn minstens even gevaarlijk, gezien hun verraderlijke aard. Omdat we ‘er niets van voelen’ (geen bruiner wordende huid, geen zonnebrand), zijn we geneigd om ze te vergeten. Nochtans zijn ze het hele jaar door aanwezig, ook op bewolkte dagen, en bereiken de stralen onze huid zelfs door glas en kledij heen. UVB-stralen, die enkel de opperhuid bereiken, zijn dan wel de belangrijkste oorzaak voor huidkanker, maar UVA-stralen zijn daarom niet minder schadelijk: ze veroorzaken huidveroudering, zon-intolerantie, pigmentstoornissen en daarnaast ook bepaalde vormen van huidkanker.

De juiste zonnecrème? Die moet je beschermen tegen een breed spectrum aan UVA- en UVB-stralen. Kijk dus zeker of het UVA-logo op de verpakking staat, en als dat het geval is, houd dan rekening met de PPD (Persistent Pigment Darkening), dat is de anti-UVA-beschermingsfactor. Net zoals bij SPF geldt ook hier: hoe hoger het cijfer, hoe beter de bescherming. Een zonnebrandcrème moet een PPD-index hebben van minstens een derde van zijn SPF-index. Voor een SPF van 30 moet de PPD dus bijvoorbeeld ten minste 10 zijn.


ad_VitrineANTHELIOSWetSkin.jpg

Bescherm jezelf tegen UVA-stralen om vroegtijdige huidveroudering te voorkomen

Wist je dat 80% van de zichtbare tekenen van huidveroudering, zoals pigmentvlekken en rimpels, veroorzaakt worden door vervuiling en UV-stralen? UVA-stralen veroorzaken oxidatieve stress en zijn daardoor rechtstreeks verantwoordelijk voor wat bekend staat als fotoveroudering. In onze contreien gebruiken nog te weinig mensen dagelijks cosmetische producten die bescherming bieden tegen de zon: slechts 28% van de Europeanen doet dat, tegenover 38% van de Amerikanen en 52% van de Chinezen. Veel cosmetische producten die UVA/UVB-bescherming combineren met actieve anti-verouderingsingrediënten, bieden nu echter lichtere, volledig onzichtbare, hydraterende en zelfs anti-verontreinigende gezichts- en lichaamsproducten. De best corrigerende huidverzorgingsproducten zijn die die jou beschermen.

Neem de juiste gewoonten aan

ad_anthelios-hydrating-lotion.png

De juiste dingen om in de zon te doen

  • Elk individu heeft een zonnekapitaal – een hoeveelheid weerstand tegen de zon - dat overeenstemt met zijn fototype (huid-, oog- en haarkleur). Dit zonnekapitaal wordt vanaf de kindertijd opgebouwd. Geschat wordt dat 5 zonnebrandwonden met blaren tijdens de kinderjaren het risico op huidkanker op volwassen leeftijd met 80% doen toenemen. Daarom is het belangrijk om van jongs af aan goede gewoonten aan te nemen:
  • Gebruik een anti-UVB en anti-UVA zonnebrandcrème die geschikt is voor alle huidtypes in het gezin, zelfs de meest gevoelige. Breng het product elke twee uur en na elke zwembeurt opnieuw aan. Wees voorzichtig: ga er niet van uit dat je, alleen omdat je je hebt ingesmeerd, volledig beschermd bent en je naar believen kunt blootgeven. Zonnebrandcrème biedt altijd een beperkte bescherming. Dat is waarom je bruin wordt, zelfs als je 50+ lotion op hebt.
  • Blijf zonnecrème gebruiken, zelfs als je gebruind bent en ook als je in de schaduw zit.
  • Vermijd directe blootstelling aan de zon tussen 12.00 en 16.00 uur in de zomer. Tussen 10 uur en 16 uur voor jonge kinderen.
  • Ga bedekt naar buiten: draag een hoed met brede randen, een anti-UV-zonnebril (categorie 3 of 4) en kleding die de blootgestelde delen bedekt. Kies donkere kleuren en aansluitende kleding.
  • Zoek de schaduw op. Pas op voor het valse veiligheidsgevoel van parasols of bepaalde strandtenten. Die zijn niet allemaal UV-bestendig.
  • Beperk de blootstellingstijd: een hele dag op het strand verhoogt het risico op zonnebrand.
  • Bescherm kinderen: stel een baby onder één jaar nooit bloot aan de zon. Kleed peuters in lichte, bedekkende kleding en breng een geschikt zonbeschermingsproduct aan. Pas op met zwemmen: water verhoogt, net als zand of sneeuw, de intensiteit van de zonnestraling.

Bekijk regelmatig je moedervlekken

Natuurlijk kan jouw eigen check-up nooit het deskundig oog van een arts vervangen, maar als je merkt dat een moedervlek uiterlijk is veranderd, kan je beter snel een dermatoloog te raadplegen. Carcinomen, die 90% van de huidkankers uitmaken, zijn zeer goed te behandelen als zij op tijd worden ontdekt. Word dus zelf een ‘skin checker’, en wees alert voor huidkanker door middel van de ABCDE-methode: Asymmetrie, Boord (rand), Colour (kleur), Diameter, Evolutie.
>> Leer hier meer over de ABCDE-methode.

Behoud van het milieu

Producten die ons beschermen zijn goed, ecologisch verantwoorde producten zijn nog beter.
Consumenten die begaan zijn met de gezondheid gaan ook alsmaar meer op zoek naar producenten die begaan zijn met het milieu: het behoud van de zeefauna en -flora met ecologisch geteste producten, investering in onderzoek naar het mariene milieu, verpakkingen die (veel) minder plastic bevatten en dus heel wat ecologischer zijn... Door een zonnecrème te kiezen die ook met deze criteria rekening houdt, kan je veilig bruinen zonder (te veel) te vervuilen.

ad_BF21151-Visuel-2-filles-et-packs.jpg


bron: Ingezonden mededeling La Roche Posay

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram