Helpt honing bij keelpijn?

123-h-honing-thee-keel-07-21.jpg

nieuws Het is een typische ‘oma-remedie’: een lepel honing in warme melk of kruidenthee (bij voorkeur van wilde marjolein) oplossen en met kleine slokjes uitdrinken om keelpijn te verzachten. Maar oma’s advies was blijkbaar nog zo slecht niet, want een Brits onderzoeksteam van de universiteit van Oxford kwam tot de conclusie dat honing effectief werkt bij een niet al te ernstige keelinfectie van bacteriële aard. Het zou trouwens ook soelaas brengen bij een onschuldige hoest of luchtweginfectie.

Het was al langer bekend dat honing een antibacteriële werking heeft. Die reputatie heeft het te danken aan de aanwezigheid van verscheidene enzymen (o.a. glucoseoxidase dat afkomstig is van de speekselklieren van de bijen) en zuren die als antioxidanten werken. Zij stimuleren de immuunrespons en onderdrukken ontstekingen. 

In Nederland wordt honing al vaker ingezet bij wondbehandeling, in Duitsland wordt het zelfs in een verschillende klinieken regelmatig toegepast, maar in België staan artsen en academici nog wat sceptisch tegenover deze techniek. En dat zijn ze ook als het gaat over de behandeling van infecties aan de bovenste luchtwegen met honing.  

Dr. Postmes (auteur van het boek ‘Honing en Brandwonden’) van het Maastricht UMC+ ziekenhuis vergeleek de werking van 4 soorten honing en kwam tot de conclusie dat lindehoning (gevolgd door acacia-, fruit- en klaverlindehoning) de beste antibacteriële werking heeft. 

Lees ook: Hoe vermijd je dat honing aan je lepel blijft plakken?

Hoe maak je zo’n honingdrankje?

123-thee-citroen-honing-griep-02-19.jpg
Los 2 eetlepels honing op in warmlauwe kruidenthee of halfvolle melk. Je kunt er desgewenst nog een kneepje citroensap en een blokje gember aan toevoegen. Let erop dat de vloeistof bij het opwarmen niet te heet wordt want dan gaan er vele actieve stoffen uit de honing verloren. 
De etherische oliën in de honing zorgen er ook voor dat slijm in de keel wordt opgelost. 

Lees ook: Honing bestrijdt hoest beter dan geneesmiddelen

Waarop moet je letten?


  • Gebruik altijd artisanale, koud geslingerde natuurhoning. Onderzoek door Testaankoop toont aan dat veel producenten geen authentiek product aanbieden en de honing verdunnen met suikerstroop op basis van biet, riet, mais of rijst. Er wordt blijkbaar op grote schaal gefraudeerd. Niet alleen de zuiverheid maar ook de versheid van de 'honing' laat vaak te wensen over. 
  • Bewaar honing in de koelkast of op de een donkere, koele plaats (5 °C).
  • Geef nooit honing aan baby’s die minder dan een jaar oud zijn. Hun gevoelig maag-darmstelsel is nog niet bestand tegen de clostridium botulinum-kiem die in honing aanwezig kan zijn en die botulisme veroorzaakt. 
  • Denk eraan dat honing een zeer hoge concentratie aan suikers (vooral fructose) heeft.  

Lees ook: Helpt honing tegen hoest bij kinderen?

Bronnen

‘Fabels en feiten over voeding en gezondheid’ van Eric De Maerteleire, uitgegeven door Manteau
https://www.test-aankoop.be

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram