ad

Wat is het beste tijdstip voor seks?

Laatst bijgewerkt: mei 2021
123-h-seks-tijd-05-21.jpg

nieuws

Volgens dr. Paul Kelley van Oxford University is er niet alleen een ideaal tijdstip voor het slapen en ontwaken, er is ook een ideaal tijdstip voor seks!
Hij deed er jarenlang onderzoek naar en kwam tot de conclusie dat ‘it’s sex o’clock’ leeftijdsgebonden is. 

Ons waak- en slaapritme worden aangestuurd door ons circadiaan ritme (biologische klok) en bij de meeste dingen die we overdag en ’s nachts doen, klopt de timing wel. Maar waar we geen rekening mee houden is dat onze lichaamsklok wijzigt naarmate we ouder worden. Soms kan dat ook gewoon niet omdat er externe factoren zijn, zoals bijvoorbeeld buitenshuis werken, die daarbij een stoorzender vormen. Mensen die op een kantoor werken, hebben meestal seks op een ander tijdstip dan mensen die van thuis uit werken. Andere keren worden we gewoon beïnvloed door de omstandigheden en het momentum. Veel koppels hebben bijvoorbeeld op een vroeger tijdstip van de dag seks wanneer ze ontspannen zijn, zoals op vakantie of in het weekend. 

Wat is nu het beste tijdstip voor seks volgens leeftijdscategorie?

Twintigers
Het is niet ongewoon dat twintigers op elk moment van de dag zin hebben in seks maar hun lichaamsenergie piekt halfweg de namiddag, rond 15 u. Daarom is dat voor de doorsnee twintiger ook het ideale tijdstip om van bil te gaan. 
Kelley beweert dat deze leeftijdscategorie volgens het ideale scenario rond 9u30 zou moeten ontwaken en tegen 1u onder de wol kruipen. Ons waakritme wordt gecontroleerd door twee hormonen namelijk melatonine, dat ons slaperig maakt, en orexine, dat ons wakker en alert houdt. Bij een doorsnee twintiger overheerst de orexine maar halfweg de voormiddag, aldus Kelley. 

Dertigers
De biologische klok verschuift waardoor dertigers vroeger ontwaken. Daarom heeft deze leeftijdscategorie bij voorkeur ook vroeger seks. 8u20 zou het beste tijdstip zijn. De andere gouden uren hier zijn: ontwaken om 8u10 en bedtijd om 23u40. 

Veertigers
Het advies voor veertigers is om voor middernacht te gaan slapen want ze worden vroeger wakker. De beste ontwaaktijd is 7u50 en het beste tijdstip voor seks is 22u20. Rond 22u30 is hun lichaam namelijk meer ontspannen omdat er dan oxytocine wordt vrijgegeven, wat helpt om tot rust te komen.  

Vijftigers
Het ideale tijdstip voor seks is 22u en 22u30 is het ideale moment om slaapwel te zeggen. 
Een extra advies voor vijftigers is om alcohol vroeg op de avond te drinken omdat de leverfunctie trager gaat werken waardoor het lichaam meer tijd nodig heeft om de alcohol te verwerken. 

(Plus) Zestigers
Voor zestigers geeft Kelley 20u aan als ‘le moment suprême’ voor seks. De oxytocine die na een orgasme vrijkomt, zorgt ervoor dat ze ontspannen de avond tegemoet gaan. Omstreeks 22u piekt de melatonine, wat dan een perfect moment is voor bedtijd. Het tijdstip van ontwaken vervroegt met het ouder worden en gaat in de richting van 6u30. 

Bronnen

www.bodyandsoul.com
www.independant.co.ukbron: Hilde Deweer, lifestyleredactrice

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
ad
volgopfacebook

volgopinstagram

pub