Aspergegeur in je urine: hoe komt dat en wat doe je eraan?

Laatst bijgewerkt: mei 2021
123-asperges-groen-04-18.jpg

nieuws Veel mensen die wel eens asperges eten, herkennen de typische geur in hun urine nadien. Die geur kan licht onaangenaam zijn, maar daarnaast vertelt de geur van je urine ook iets over je gezondheid.

Zwavelgeur
Asperges bevatten een bepaald zuur, asparagusine, dat je lichaam moet afbreken zodra je de groente hebt gegeten. Tijdens dat proces maak je zwavelverbindingen aan die het lichaam verlaten via de urine. Die zwavelhoudende verbindingen geven je plas de typische aspergegeur. Als je asperges hebt gegeten, kan de hoeveelheid zwavel duizend keer zo hoog zijn dan normaal. 

Lees ook: Weetjes over asperges

De zwavel in je urine komt dus niet van de asperge zelf, maar wordt door het lichaam aangemaakt en ook gewoon weer uitgescheiden. Niets houdt je dus tegen om de groente op te nemen in je voedingspatroon. Met haar rijke voorraad aan vitaminen, mineralen en vezels is het zelfs een aanwinst in je dieet. 
Het zit in de genen
Twee derden van de mensen die wel eens asperge eet, zou de typische asperge-urine produceren. Waarschijnlijk beschikt deze groep niet over de enzymen om het aspergezuur om te zetten. Ook niet iedereen neemt de geur waar trouwens. 60% van de mensen is ongevoelig voor de aspergegeur. Dat is enerzijds te verklaren doordat sommigen de penetrante geur niet produceren, en dus ook niet kennen. Anderzijds hebben sommige mensen een bepaalde genmutatie op het eerste chromosoom, waardoor het voor hen genetisch onmogelijk is om de urinegeur te ruiken. Zij kunnen deze geur dus wel produceren, maar ruiken hem zelf niet.

Lees ook: Wat kan je doen met aspergeschillen?

Wat kan je eraan doen?
Ons lichaam heeft een zelfreinigende functie: de nieren zuiveren het bloed dat door het lichaam pompt. Daarbij worden afvalstoffen gevormd die samen met vocht het lichaam verlaten. Hoe geconcentreerder je urine is, hoe sterker ook de geur. Er is dus een manier om de aspergegeur te camoufleren: meer water drinken en vochtafdrijvend voedsel eten. Ananas en thee kunnen bijvoorbeeld helpen tegen vochtretentie. Ze verhogen de urineproductie, verlagen de concentratie afvalstoffen in je lichaam en kunnen zo de geur van je urine verminderen. 

Behalve voeding en vochtinname kunnen ook geneesmiddelen invloed hebben op de urinegeur. Ook een blaasontsteking of een infectie aan de urinewegen gaan gepaard met een specifieke geur. Wanneer je urine dus plots van geur of kleur verandert, is het altijd verstandig dit te laten controleren door de huisarts.

Bronnen:
https://www.bmj.com
https://www.dokter.nl

Lees ook: Snelle pasta met kalkoen en asperges


bron: Sara Claessens, gezondheidsjournalist

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram