ad

Start preventie overgewicht al op jeugdige leeftijd

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
weegschaal-voet-150.jpg

nieuws Overgewicht bij kinderen is een belangrijke oorzaak van diabetes en hart- en vaatziekten op oudere leeftijd. Onderzoek naar de vroege herkomst van hart- en vaatziekten en overgewicht kan meer inzicht geven in het ontstaan van beide aandoeningen.
Het Epidemiologisch Preventief Onderzoek Zoetermeer (EPOZ), een bevolkingsonderzoek waaraan 596 mensen vanaf de kinderleeftijd deelnemen, onderstreept het belang van onderzoek op prille leeftijd. Het laat zien dat er een duidelijke relatie bestaat tussen leefstijl op de kinderleeftijd en schade aan de vaatwand op volwassen leeftijd. Tevens blijken cardiovasculaire risicofactoren als bloeddruk, body mass index (dit is het gewicht gecorrigeerd voor lengte) en cholesterol, gemeten in de kindertijd, duidelijk gerelateerd aan bijvoorbeeld de dikte van de vaatwand in volwassenheid. Het EPOZ onderzoek heeft eveneens aangetoond dat overgewicht bij ouders vaak samengaat met overgewicht bij de kinderen.
Deze resultaten onderschrijven het belang van factoren in de kindertijd alsmede de ouderlijke invloed op het ontwikkelen van overgewicht en schade aan de vaatwand. De juiste strategie voor het aanpakken van de epidemie van overgewicht en het probleem van hart- en vaatziekten zou waarschijnlijk moeten beginnen bij kinderen en jong volwassenen. Maar vroege behandeling en preventie moeten eerst nog effectief blijken en ook moeten de kosten, eventuele medicalisatie en het probleem van stigmatisatie in overweging worden genomen.


bron: Annette van den Elzen, Vroege determinanten van vasculaire schade en body mass index tijdens jong volwassenheid,Erasmus Universiteit Rotterdam

ad


pub