Getuigenis: financiële kater na ziekenhuisopname

123_vrouw_zorgen_depri.jpg

nieuws

Je hoort of leest wel eens over mensen die een serieuze financiële kater overhouden aan een ziekenhuisopname. Misschien denk jij dat het jou niet kan overkomen. Toch zijn veel van die verhalen helemaal niet zo absurd of uit de lucht gegrepen. We denken met z’n allen nog te vaak verkeerdelijk dat onze ziekenhuiskosten gedekt worden door de verplichte ziekteverzekering. Maar niets is minder waar… Dat weet ook Françoise, customer care medewerker bij OZ. Wij legden ons oor te luisteren bij haar, om te leren wat we kunnen doen om zo’n financiële tegenvallers te vermijden.

Françoise valt dadelijk met de deur in huis: “Wist je dat de gemiddelde prijs in België voor een bevalling in een éénpersoonskamer maar liefst 1.666 euro bedraagt, na tussenkomst van de verplichte ziekteverzekering? Dat zijn dus kosten die je als patiënt zelf moet betalen als je geen hospitalisatieverzekering hebt. Tel daar nog eens de kosten van eventuele pre- en postnatale kinesitherapie of kraamzorg bij en je snapt wel dat sommige mensen een financiële kater overhouden aan hun bevalling." 

Is een eenpersoonskamer dan zoveel duurder dan een tweepersoonskamer?

"De kost van de kamer op zich valt nog mee, maar in ons land mogen dokters ereloonsupplementen aanrekenen aan wie op een eenpersoonskamer ligt. Die supplementen maken de doktersbezoeken gemakkelijk twee tot drie keer duurder, en zonder hospitalisatieverzekering krijg je daar niets van terugbetaald."

Iets doet me vermoeden dat het niet enkel kersverse ouders zijn die door een gebrek aan een goede hospitalisatieverzekering in financiële problemen geraken?

"Neen, zeker niet. Onlangs had ik nog een meneer aan de lijn die voor een knieprothese een aantal dagen in het ziekenhuis was opgenomen. Hij kreeg daarvoor een factuur van bijna 4.000 euro opgestuurd. Het supplement voor de eenpersoonskamer kostte hem ‘slechts’ 375 euro, maar de ereloonsupplementen liepen op tot 2.500 euro. Zo’n rekeningen komen hard aan, zeker als je weet dat ze te vermijden zijn door het afsluiten van een goede hospitalisatieverzekering.

Hetzelfde soort drama’s zien we regelmatig bij mensen die voor lange tijd zwaar ziek zijn, zoals iemand die kanker heeft. De verplichte ziekteverzekering komt wel tussen in hun ziekenhuisfactuur, maar wat met alle kosten van voor- en nazorg? Ik raad daarom altijd aan om ook de waarborg zware ziektes te onderschrijven. Die komt tussen in kosten van je nabehandeling en betaalt tot €7000 per jaar terug. Ben je herstellende van borstkanker, bijvoorbeeld, dan moet je met die waarborg voor alle echo’s of mammo’s meestal niets of amper iets uit eigen zak betalen."

Ik kan me inbeelden dat Covid-19 ook haar steentje bijdraagt aan dit soort drama’s?

"Inderdaad. Heel wat mensen die ziek zijn geworden door Covid-19 staat een lange revalidatieperiode te wachten. Zij krijgen niet alleen een fikse factuur voorgeschoteld voor de tijd die ze in het ziekenhuis hebben doorgebracht, maar moeten ook nog eens opdraaien voor de kinesitherapie of andere nazorg die ze nodig hebben om te herstellen van het virus. Ook hier kan een goede hospitalisatieverzekering dus het verschil maken.

Daarom raad ik onze klanten ook altijd aan om zich aan te sluiten bij een van de Hospitalia formules. Je beschikt via OZ zo over een van de meest uitgebreide dekkingen op de markt. Je kan tenslotte maar beter voorbereid zijn, want een ongelukje is soms snel gebeurd."

In samenwerking met OZ.

OZ501, verzekeringsagent (n° CDZ 5001) voor "MLOZ Insurance", de VMOB van de Onafhankelijke Ziekenfondsen , RPR Brussel (422.189.629, erkend onder nr. CDZ 750/01 voor de takken 2 en 18). 
Je vindt de infofiches van elk product hier: https://www.oz.be/infofiches-verzekeringen. De algemene voorwaarden vind je hier: https://www.oz.be/hospitaliamedium-av Het Belgisch recht is van toepassing op het verzekeringscontract. De looptijd van de contracten is levenslang. Bij klachten contacteer je de klachtendienst van OZ via ombudsman@oz.be of de Ombudsman van de Verzekeringen (www.ombudsman.as).

auteur: Annemie Vandeweerdt, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: september 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram