Veroorzaken cholesterolverlagers dan toch geen spierpijn?

123m-bloed-cholesterol-19-10-19.jpg

nieuws Er doen al lang verhalen de ronde dat cholesterolverlagers spierpijn zouden veroorzaken, wat velen afschrikt. Een nieuwe studie uit het Verenigd Koninkrijk stelt nu echter dat daar weinig van aan is. De onderzoekers hopen dat meer mensen deze geneesmiddelen zullen nemen, want ze kunnen hun leven redden.
hartaanval


Cholesterolverlagers worden voorgeschreven om hartaanvallen en beroertes te voorkomen bij risicopatiënten. Veel van deze patiënten weigeren echter om de geneesmiddelen te nemen, of stoppen na een tijdje met de behandeling, omdat ze geloven dat de medicatie spierpijn en krampen als bijwerkingen heeft. Door deze weigering lopen ze een grotere kans om daadwerkelijk een hartaanval of beroerte te krijgen. 

Lees ook: Een beroerte herkennen kan levens redden

Studie met 200 deelnemers
Britse wetenschappers onderzochten recent de hardnekkige geruchten rond deze zogezegde neveneffecten van cholesterolverlagers. Ze zetten een studie op met 200 proefpersonen, gemiddeld ongeveer 70 jaar oud, die onlangs gestopt waren met het nemen van deze geneesmiddelen of die dat overwogen wegens spierpijnsymptomen. Ze werden opgedeeld in verschillende groepen en kregen gedurende bepaalde periodes ofwel een echte cholesterolverlager of een placebo. 

Uit de resultaten bleek dat er geen verschil was in de klachten over spierpijn tussen de periodes waarin deelnemers een cholesterolverlager of een placebo namen. Cholesterolverlagende medicijnen hadden dus geen waarneembare invloed op de mate waarin de mensen last hadden van deze symptomen. 
Nocebo-effect
De onderzoekers benadrukken dat mensen niet doen alsof, ze ervaren wel degelijk spierpijn. Het is onduidelijk wat deze klachten precies veroorzaakt, maar de experts vermoeden dat er eenvoudigweg een verband is met de hoge leeftijd van de patiënten en met onderliggende aandoeningen.

Waarschijnlijk speelt ook het zogenaamde nocebo-effect mee, de tegenpool van het placebo-effect, waarbij mensen door alle negatieve verhalen verwachten om spierpijn te krijgen en die daardoor ook daadwerkelijk voelen. 

De wetenschappers hopen dat ze met deze resultaten meer mensen kunnen aanzetten om deze levensreddende behandeling te (blijven) volgen. Twee derde van de deelnemers aan de studie besliste alvast om de medicatie terug in te nemen. 

Lees ook: Cholesterolverlagende voeding

Beperkingen
De studie kende wel enige beperkingen. Er werd enkel één type cholesterolverlager onderzocht en één (matige) dosis. De wetenschappers willen in de nabije toekomst de effecten van andere cholesterolverlagers en hogere doses onder de loep nemen.

Bronnen:
https://www.standaard.be
https://www.theguardian.com
https://www.healthline.com
https://consumer.healthday.com
https://www.bmj.com

Lees ook: Wanneer is je cholesterolgehalte te hoog?

auteur: Andy Furniere, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram