ad

Caffeïnevrije koffie verhoogt cholesterol

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
koffie-tas.jpg

nieuws Caffeïnevrije koffie verhoogt het gehalte van de ‘slechte’ LDL-cholesterol in het bloed en dus het risico op hartziekten, zeggen onderzoekers van de Amerikaanse National Institutes of Health
De studie vergeleek gegevens van mensen die 6 maanden lang 3 tot 6 tassen gewone koffie, caffeïnevrije koffie of geen koffie dronken. Bij de groep die de caffëinevrije koffie drong werd na 6 maanden een verhoging van 18% van vetzuren vastgesteld wat leidt tot een verhoging van het LDL-cholesterolgehalte. Ook werd een verhoogde concentratie van een eiwit (apolipoproteine B) gemeten, dat eveneens gelinkt is aan LDL-cholesterol. In de andere groepen werd geen verhoging vastgesteld.
Cafeïnevrije koffie had echter een opmerkelijk effect bij mensen met overgewicht - een bodymass-index van 25 of hoger: bij hen nam de hoeveelheid van het 'goede' HDL-2 cholesterol met de helft toe, bij mensen met een normaal gewicht nam het met 30 procent af.
Uit een andere studie blijkt dan weer dat (gewone) koffie geen invloed heeft op de bloeddruk. Caffëinehoudende dranken zoals cola (zowel suikerhoudende als dieetcola) bleek dan weer wel de kans op hypertensie te verhogen. Waarom moet nog verder onderzocht worden.

zie ook artikel : Let op je cholesterol


bron: American Heart Association & Journal of the American Medical Association, 9 november 2005

ad


pub