ad

To DNA or not to DNA: Hoeveel mogen we sleutelen aan een mens?

Laatst bijgewerkt: januari 2021
123-lab-dna-test-7-19.jpg

agenda Sleutelen aan het menselijk DNA: of het nu is om ziektes te bannen of 1000 jaar oud te worden. Misschien kan het binnenkort allemaal. Nieuwe technieken roepen de vraag op die iedereen associeert met ethiek: Móet alles wat kan? Waar enerzijds een groot optimisme heerst over de ongekende mogelijkheden van de technologie, moet er anderzijds ook aandacht zijn voor de keerzijde ervan. Tijdens dit Wetenschapscafé komt niet alleen de vooruitgang en de mogelijkheden van DNA-technologie aan bod, maar ook de ethische aspecten ervan.  


Vraagjes
  • Heerst er een maatschappelijke druk voor het nemen van een NIP-test bij zwangere vrouwen? 
  • Waar leggen we de grens voor het ondergaan/uitvoeren van genetische testen?
  • Hoe moeten we omgaan met 'direct to consumer' testen?
  • Hoe gaan we om met 'incidental findings', 'secondary findings' en 'variants of uncertain significance'?
  • Wat is Pre-implantatie genetische diagnostiek en waarvoor wordt dit gebruikt?
  • Zullen er in de toekomst "designer baby's" ontstaan door middel van de kiembaanmodificatietechnologie?
  • Moeten we bang zijn voor CRISPR-CAS?
  • Waar ligt het evenwicht tussen het belang van het individu en het belang van de samenleving als het gaat over genoomdatabanken? 
  • Mogen we onze kinderen zomaar aan een DNA-analyse onderwerpen?

Gasten
Els Van Mechelen
Is als docent biochemie en onderzoeker, verbonden aan de vakgroep biomedische wetenschappen van de hogeschool Gent. Heeft expertise in moleculaire DNA technieken. Begeleidt studenten van de opleiding biomedische laboratoriumtechnologie in projecten waarbij de bevraging naar de beleving van personen met een erfelijke aandoening en hun familie omtrent de diagnose en de opvolging centraal staan. Voert toegepast onderzoek naar het optimaliseren van diagnostische technieken op basis van DNA

Heidi Mertes
Heidi Mertes is professor in de medische ethiek aan de Universiteit Gent, lid van het Bioethics Institute Ghent, het METAMEDICA-platform en voorzitter van De Maakbare Mens vzw, een vereniging die kritische reflectie stimuleert over de individuele en maatschappelijke impact van nieuwe medische technologieën. Ze is tevens lid van de Federale Commissie voor wetenschappelijk onderzoek op embryo’s in vitro. Haar onderzoek is toegespitst op de ethische problematiek rond nieuwe toepassingen in de reproductieve geneeskunde, embryo-onderzoek, stamcelonderzoek en genetica.

Kim Verhaeghe (moderator)
Kim Verhaeghe is redacteur bij Eos Wetenschap, waar hij voor de podcast Vraag Het Aan een met een wetenschapper in dialoog gaat rond één centrale vraag.

Hoe volg je het wetenschapscafé?
Het wetenschapscafé vindt plaats op dinsdag 2 februari 2021 om 19.45 uur vanuit De Krook, en is live te volgen op Facebook, ook als je geen account hebt. Alles wat je moet weten om het café te volgen vind je in deze korte handleiding.
Kan je ook vragen stellen?
Ja! Je kan jouw vraag stellen via deze link. De vragen worden gebundeld en doorgegeven aan de moderator voor de vragenronde. 

Info: http://www.wetenschapscafe.be

Lees ook: Hoe verandert jouw dna door wat jouw moeder at?
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
ad
volgopfacebook

volgopinstagram

pub