Outdoor eindejaarsfeesten

Laatst bijgewerkt: december 2020

dossier

2020 zal de geschiedenisboeken ingaan als ‘het coronajaar’. Een ellendig jaar dat we zo snel mogelijk achter ons willen laten. Maar hoewel we bijna zo ver zijn en stilaan aftellen naar het einde, is dit niet het moment om 100 % op feestmodus over te schakelen. Geen gezellige kerst met de hele familie en ook geen uitbundig feestgedruis of Silvester party op 31 december. De manier waarop we de eindejaarsfeesten mogen en kunnen ‘vieren’ ziet er dit jaar helemaal anders uit. 

f123-h-outdoor-eindejaar-12-20.jpg
Buitengewone omstandigheden vragen creatieve oplossingen. Elkaar buiten op een veilige afstand ontmoeten, is de beste manier om samen wat tijd door te brengen. Sfeer, warmte, een lekker hapje en drankje zijn de sleutelwoorden voor een knus een geslaagd onderonsje in de buitenlucht. Onze huidhonger moeten we nog even temperen, maar dat geldt gelukkig niet voor onze honger naar gezelligheid en lekker eten. We geven je graag een aantal tips om je bubbel en je knuffelcontact in de watten te leggen tijdens de eindejaarsfeesten. 

Een knusse sfeer

123-h-kaarsen-kerst-12-20.jpg

Maak het buiten even gezellig als binnen met een leuke setting die uitnodigt om de koude te trotseren. Met een paar eenvoudige ingrepen tover je je terras of tuin om tot een mooie feestlocatie. 

  • Met warm licht ziet alles er veel feeërieker uit: een LED lampensnoer, veel kaarsjes, lantaarns … met het eindejaar mag het iets meer zijn.    


123-h-kerst-tafeldeco-12-20.jpg
  • Zorg voor een grote tafel waarop iedereen zijn eet- en drinkgerei kwijt kan en personaliseer het bestek en de glazen met een naamkaartje of een lintje in verschillende kleuren. Zo herkent iedereen zijn eigen ‘materiaal’ en wordt het niet onbewust gewisseld. 
  • Maak de stoelen extra comfortabel met een zacht kussentje of een schapenvacht.

123-h-kerst-sinaas-12-20.jpg
  • Koop wat decoratie of maak ze zelf. Natuurlijke materialen zoals hout (fruitbakjes, stronkjes en stammetjes, takjes) en groen (dennentakjes of takjes rozemarijn) zijn very christmassy. Maar ook fruit (zoals bijvoorbeeld appeltjes, mandarijntjes, noten) en specerijen (kruidnagels en kaneelstokjes) zijn dankbare producten om een originele decoratie te maken.  

Een warmtebron

123-h-kerst-vuur-12-20.jpg
Vuur zorgt voor sfeer en wat extra warmte. Een vuurschaal en -korf zijn toppers wat gezelligheid betreft, maar ze vragen ook enkele voorzorgsmaatregelen tegen brandgevaar. Zet ze op een veilige afstand en hou voor de zekerheid ook een emmertje zand en water in de buurt. 
Een terraswarmer is handig en een stuk veiliger. Je kunt ook je BBQ aanmaken en gebruiken als kacheltje, zeker als je een exemplaar met deksel hebt.  
Allerlei dekentjes of fleeces zijn ook altijd handig om iedereen warm te houden en ze brengen een kleurrijke noot in je decor. 

Lees ook: De zichtbare en onzichtbare gevaren van vuurkorven

Winterse drankjes

123-h-warm-wijn-12-20.jpg
Warme sangria

Een sangria, maar dan in een winterversie. Daarvan krijg je het gegarandeerd warm. 

Ingrediënten voor 4 personen
375 ml cider of versgeperst appelsap 
3 kaneelstokjes
4 kruidnagels
sap van 1 sinaasappel
80 ml cognac of brandy
60 ml cup Grand Marnier 
1 fles fruitige rode wijn (bv. grenache)
½ sinaasappel en ½ appel, in schijfjes

Bereiding
  • Laat de cider met de kaneelstokjes en de kruidnagels een half uur sudderen onder deksel op een laag vuur.
  • Neem de pot van het vuur, laat wat afkoelen en roer het sinaasappelsap, de cognac, Grand Marnier en wijn erdoor. 
  • Leg in elk glas een paar schijfjes appel en sinaasappel en giet de sangria erop. Serveer lauw.

Hot apple ginger

Wil je het liever alcoholvrij houden dan kan je een warme mocktail serveren. Deze wordt gemaakt op basis van thee.

Ingrediënten voor 4 personen
1 appel
1 stukje verse gember (ongeveer 1 cm)
800 ml water
2 theebuiltjes earl grey
gekonfijte gember of gedroogde appel
dadelsiroop of ahornsiroop

Bereiding
  • Was de appel en snijd hem in fijne schijfjes. 
  • Breng het water in een pot aan de kook en doe de theebuiltjes en de appel erbij. Rasp de gember erover, zet het vuur laag en laat 3 minuten trekken.
  • Verwijder de theebuiltjes maar laat de appel en gember nog 10 minuten extra trekken.
  • Zeef de thee en dien hem goed warm op. Garneer met een gedroogd appelschijfje of een stukje gekonfijte gember. Laat iedereen zichzelf van siroop bedienen.

Hartige hapjes en feestelijke soep

Buiten eten in de winter vraagt om hartige, stevige kost. Afzonderlijke potjes en hapklare porties per persoon zijn ideaal. Sharing dishes of grabbelschalen waarin iedereen graait, zijn in deze omstandigheden geen goed idee. 

Flammkuchen of Tarte flambée
Tarte flambée is de pizza van de Elzas. De echte wordt gemaakt met een dunne bodem van brooddeeg, maar in dit recept wordt gemakkelijkheidshalve kant-en-klaar pizzadeeg gebruikt. 

Ingrediënten voor een deeglap van circa 30 x 25 cm 
1 rechthoekig pizzadeeg (30 x 25 cm)
1 ei
125 g volle plattekaas
30 ml room
120 g gerookte spek, in blokjes
1 rode ui, in dunne reepjes gesneden
125 g geitenkaas (in bûche)
peper en een klein snufje zout

Bereiding
  • Laat de oven voorverwarmen op 230 of 250 °C (de warmste temperatuur die je oven kan bereiken) met boven- en onderverwarming (geen heteluchtfunctie).
  • Roer het ei los en meng met de plattekaas en de room. Kruid met peper en een klein snufje zout.
  • Rol het deeg open, leg het met het papier op een ovenplaat en plooi de randen licht omhoog.
  • Spreid het plattekaasmengsel uit over het deeg en beleg het met de ui en de spekblokjes. Kruimel de geitenkaas erover.  
  • Bak de Flammkuchen 10 à 15 minuten in de warme oven en snijd in 4 porties.

KIGP3742.JPG
Gebraden kippenboutjes met zoetzure dipsaus

Ingrediënten voor 4 personen
12 gebraden kippenboutjes
Voor de saus
1 el olie om te bakken
1 klein blik (230 g) ananas op siroop
1 rode ui, versnipperd
2 el (rijst)azijn
2 el ketchup
1 kl sriracha sauce of sambal oelek
1 kl sojasaus

Bereiding
  • Fruit de ui in de olie en mix 2 plakken ananas.
  • Voeg de ananas, de rijstazijn en de siroop van de ananas bij de ui en laat inkoken tot het sap verdampt is. Mix de saus nog eens goed door.
  • Roer de ketchup, sriracha en sojasaus erdoor en voeg een klein snufje zout toe. Verdeel de dipsaus over 4 kleine potjes.
  • Warm de kippenboutjes op en verdeel ze over 4 bordjes.

Crumble van witloof en varkenshammetje
Je kunt de vulling vooraf maken, maar de havercrumble strooi je er beter last minute over want anders wordt hij wak. 
In plaats van één grote vorm kan je de vulling ook meteen over kleine potjes verdelen, dan hoef je geen porties uit te scheppen.
Vind je bij jouw slager niet zo’n bereid varkenshammetje, vervang het dan door blokjes gekookte ham.

Ingrediënten voor een taartvorm met diameter van 23 cm
75 g havervlokken
2 el cashewnoten, grofgehakt
70 g boter op kamertemperatuur + extra klontje
300 g witloof, in zeer fijne reepjes
150 g ui, gesnipperd
snufje ras-el-hanout
5 takjes dille, gesnipperd
50 g geraspte cheddar 
1 gegaard varkenshammetje (300 g vlees)
3 opgehoopte el plattekaas
½ appel
peper en zout

Bereiding
  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Kneed de havervlokken met de cashewnoten en zachte boter tot een homogeen geheel en kruid met peper en zout. Verdeel het mengsel over een ovenplaat die met bakpapier is bedekt en laat het 15 minuten bakken. Laat afkoelen en maak de crumble los met je vingers.
  • Stoof ondertussen de ui glazig in een klontje boter, voeg het witloof toe, laat even aanbakken op hoog vuur en zet dan op laag vuur. Laat de groente karamelliseren tot ze helemaal zoet en zacht zijn. Kruid met peper, zout en ras-el-hanout. Roer de dille en cheddar erdoor. 
  • Pluk het vlees van het varkenshammetje en snijd het in stukjes. Roer de plattekaas erdoor en verdeel het vlees en het witloofmengsel over de taartvorm. 
  • Snijd de appel in blokjes en verdeel ze erover. Strooi de havercrumble erover.
  • Laat 10 à 15 minuten garen in de warme oven en zet de laatste 2 minuten ook de grill aan zodat de crumble mooi bruin wordt. 

Snelle bouillabaisse
Een lekkere soep doet het altijd in de winter en voor de feestdagen mag het een tikkeltje luxueuzer zijn. Zoals een bouillabaisse die snel klaar is. Dit is een recept op basis van een lekkere (dure…) vissoep die een upgrade krijgt. De pantsers van de langoustines/garnalen aanstoven aanstoven vraagt een beetje werk, maar het loont de moeite: ze bevatten zoveel smaak!

Ingrediënten voor 4 personen
8 langoustinestaarten of diepzeegarnalen met pantser
1 scheut olie om te bakken
2 sjalotten, gesnipperd
1 teentje knoflook, gesnipperd
1 venkel, in reepjes + groen als garnituur
1 el tomatenpuree
½ steranijs
150 ml droge witte wijn
1 scheut cognac
300 g visfilets van platvis
(tong, pladijs, wijting…)
20 mosselen, schoongemaakt
6 el room
500 g kant-en-klare soep van vis- en schaaldieren
10 roze peperbolletjes, geplet
peper en zout

Bereiding
  • Pel de langoustines/garnalen en stoof de pantsers in een scheut olijfolie. Plet ze goed aan met een vork zodat hun sappen vrijkomen. Voeg nog wat olie toe en stoof de sjalot, venkel en knoflook mee. Roer de tomatenpuree erdoor en laat even aanbakken. Voeg dan de steranijs, 125 ml witte wijn en cognac toe en laat even verdampen. Laat de jus afkoelen en verwijder de pantsers.
  • Stoom de mosselen gaar in de rest van de witte wijn en de room. 
  • Doe de jus in een grote pot, roer de soep erdoor en verdeel de in stukken gesneden vis en roze peperbolletjes erover. Laat de vis 5 minuten pocheren op een zacht vuur. Bak ondertussen ook de langoustines in een scheutje olie en kruid ze peper en zout.
  • Zeef de mosseljus en doe hem met de mosselen bij de bouillabaisse. Kruid naar smaak. 
  • Verdeel de soep over 4 kommetjes en leg er telkens een langoustine op. Serveer met stokbrood.

123-h-bouillaisse-12-20.jpg


bron: Hilde Deweer, lifestyleredactrice

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram