ad

Tongfilets met witloofsalade

Laatst bijgewerkt: november 2020
123-h-KMM-tong-witloof-11-20.jpg

recepten

Heb je een paar kilo's te veel? Dan wacht je best niet tot het nieuwe jaar om af te vallen en neem je beter nu al het goede voornemen om te koken voor een maatje minder. Na een paar weken zal je je niet alleen beter in je vel voelen, je zet ook een goede stap in de strijd tegen corona. Volgens topdokter Guy T'Sjoen blijkt namelijk dat overgewicht, evenals de gevolgen ervan, een negatieve impact heeft op het verloop van een corona-infectie. Bij personen met overgewicht kan het virus trouwens ook veel gemakkelijker binnendringen (*). 
Voor wie een te hoog BMI heeft en zich in de gevarenzone bevindt, is dat ongetwijfeld een extra stimulans om wat meer te gaan bewegen en wat overtollige kilo's af te schudden. 

Gezond en lijnvriendelijk eten, kan ook lekker en gemakkelijk zijn! Met deze tongfilets en witloofsalade zit je alvast goed. 

Ingrediënten voor 2 personen

1 opgehoopte el (zelfgemaakte) mayonaise
2 opgehoopte el plattekaas of kwark
1 el gesnipperde dille
1 el gesnipperde bieslook
2 el rauwe, ongezouten pinda's
peper en fleur de sel
1/2 sinaasappel
300 g witloof (meer mag ook)
citroensap naar smaak
1 klontje boter
1 el olijfolie om te bakken of koolzaadolie
300 g tongfilets
1 kl olijfolie extra vierge

Bereiding
- Maak eerst de dressing: meng de mayonaise met de plattekaas of kwark, de kruiden, de gehakte noten en breng op smaak met peper en fleur de sel.
- Snijd de sinaasappel à vif (partjes uitsnijden zonder schil en vliesjes) en snijd het vruchtvlees in stukjes.
- Maak het witloof schoon, halveer de stronkjes en verwijder de harde kern. Snijd de helften in fijne reepjes, doe ze in een kom en roer onmiddellijk de dressing erdoor. Breng op smaak met citroensap en dek het witloof luchtdicht af met folie.
- Laat de olie en boter goed heet worden in een of twee antikleefpannen en bak de tongfilets goudbruin. Breng op smaak met peper en fleur de sel.
- Garneer de witloofsalade met de partjes sinaasappel, nog een paar extra pinda's en druppel er een koffielepel extra vierge olijfolie over.

(*) Bron: Interview 'De vergeten coronamaatregel: val 5 procent af' (Ann Peuteman), in Knack van 4 november

coverKMM.jpg
Een gerecht uit het boek 'Koken voor een maatje minder'
- 6 kg in 6 weken
van Hilde Deweer en Marie Bossuyt
uitgegeven door Van Halewyck (Pelckmans Uitgevers) en Forte Culinair


bron: Hilde Deweer, lifestyleredactrice

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
ad
volgopfacebook

volgopinstagram

pub