Hyaluronzuur houdt huid en gewrichten soepel

123m-huid-cosm-beauty-29-8.jpg

nieuws Hyaluronzuur klinkt misschien in de oren als een chemisch product, maar het is in feite een natuurlijke stof die ons lichaam zelf aanmaakt om onder meer onze huid te hydrateren en onze gewrichten soepel te houden. We maken er minder van aan naarmate  we ouder worden, wat er bijvoorbeeld voor zorgt dat we rimpels krijgen en een hoger risico lopen op artrose. Wetenschappers produceren daarom ook hyaluronzuur in labo’s, voor geneesmiddelen en cosmetische producten tegen verschillende kwalen.

Wat hyaluronzuur zo waardevol maakt is dat het heel goed vocht kan vasthouden. Meer dan de helft van de stof in ons lichaam is aanwezig in onze huid, waar ze een verbinding aangaat met watermoleculen en zo helpt om de huid gehydrateerd en soepel te houden. Bij het verouderen neemt de hoeveelheid van hyaluronzuur af, zodat we onder meer rimpels en plooien krijgen in ons gezicht. 
Cosmetische huidproducten
Heel wat cosmetische producten bevatten daarom hyaluronzuur, om dat probleem zoveel mogelijk tegen te gaan. Er bestaan verschillende crèmes en serums voor dit doel, waarbij belangrijk is dat je ze aanbrengt op een vochtige huid. De doeltreffendheid van die middeltjes durft wel te verschillen, ook van persoon ter persoon. Ook zijn er fillers die met injecties in de huid ingebracht worden en speciale voedingssupplementen. Eveneens in de huid, zou hyaluronzuur een rol spelen in het genezen van wonden, zodat er serums en gels met de stof ontwikkeld zijn om dat proces te versnellen. 
Tegen artrose
Hyaluronzuur is daarnaast een cruciaal bestanddeel van het zogenaamde synoviaal vocht dat gewrichten omgeeft en ervoor zorgt dat ze soepel kunnen bewegen. Doorheen de jaren verslapt de werking van de stof in het synoviaal vocht echter, wat bijdraagt aan de ontwikkeling van artrose en dus van gewrichtspijn en stijfheid. Voedingssupplementen met hyaluronzuur kunnen hier enigszins tegen helpen. De stof kan ook rechtstreeks geïnjecteerd worden in de gewrichten, maar er is eigenlijk te weinig bewijs dat deze methode voldoende werkt en een te groot risico op bijwerkingen.
Oogdruppels
Ook in de ogen vervult hyaluronzuur een essentiële functie. Omdat de stof heel goed vocht kan vasthouden, wordt ze ten eerste vaak gebruikt in oogdruppels ter behandeling van droge ogen. De oogdruppels kunnen ook aangewend worden tijdens bepaalde oogoperaties.
Weinig bijwerkingen
Mogelijk kan de stof nog voor andere medische doeleinden nuttig zijn, bijvoorbeeld tegen infecties van de urinewegen en maagzuur, maar daarvoor is er nog onvoldoende wetenschappelijk bewijs. Aangezien het een lichaamseigen stof is, veroorzaakt hyaluronzuur in het algemeen weinig bijwerkingen of allergische reacties. Bijwerkingen bij inspuitingen zijn vaak te wijten aan het injectieproces zelf. Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, laten middeltjes met deze stof voor de zekerheid wel beter links liggen. Dat geldt ook voor mensen die kanker hebben of hadden. 

Bronnen:
https://www.healthline.com
https://www.medicalnewstoday.com
https://www.webmd.com

Lees ook: Hyaluronzuur tegen artrose

auteur: Andy Furniere, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: november 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram