Een goede gezondheid, moet dat veel kosten?

Laatst bijgewerkt: november 2020
123_AV_dokter_pen_voorschrift_2019.jpg

nieuws

Maak kennis met Katrien, 44 jaar oud. Vorige week brak een stukje van haar tand af, dus zat ze maandag bij de tandarts. Woensdag bracht ze haar wekelijks bezoek aan de kinesist, want ze sukkelt al een tijdje met een stijve knie. Ook op vrijdag zal Katrien voor geneeskundige verzorging in haar portemonnee moeten tasten, want dan heeft ze een afspraak bij de gynaecoloog voor haar tweejaarlijks uitstrijkje.

"Een goede gezondheid, het is toch een dure zaak…” denkt Katrien op het einde van de week, als ze naar haar rekeninguittreksel kijkt. En toch mag Katrien niet klagen. Ze is al bij al gezond. Toch schuimt ze op een jaar tijd heel wat dokters en ander medisch en verzorgend personeel af. Is het niet voor zichzelf, dan wel voor haar man of kinderen. 

Sociale zekerheid: het onzichtbare, maar onmisbare financiële opvangnet

Het verhaal van Katrien is geen uitzondering. Een goede gezondheid kost best wat. Gelukkig bestaat er in België zoiets als sociale zekerheid. Dat systeem zorgt ervoor dat elk van ons een duit in het zakje doet, waardoor we ook allemaal kunnen terugvallen op een sociaal vangnet. Chris Seroyen, hoofd van de studienst van ACV: “Sociale zekerheid maakt dat je bij geneeskundige kosten een mooie tegenmoetkoming krijgt. Kijk maar eens naar wat je betaalt aan een dokter en hoeveel je dankzij sociale zekerheid terugkrijgt van de mutualiteit. Daarnaast bestaat er dankzij sociale zekerheid zoiets als kinderbijslag en sta je bij werkloosheid niet volledig in de kou.” 

Voorkomen is beter dan genezen

Natuurlijk moet je bepaalde kosten zelf opvangen. Maar ook dat heb je deels zelf in de hand. Veel chronische aandoeningen vallen te vermijden als je je lichaam en geest gezond weet te houden. De drie belangrijkste leefregels zijn: eet gezond, beweeg voldoende en zorg voor een goede nachtrust. Dat je daarbij ook moet stoppen met roken en je alcoholgebruik binnen de perken moet houden, spreekt voor zich. Door een gezonde levensstijl aan te houden, kan je je kans op aandoeningen zoals diabetes type 2, bepaalde hartziektes en dikkedarmkanker flink doen dalen. Wat een geluk dat gezond eten, voldoende bewegen en goed slapen geen stukken van mensen kost. Sigaretten en alcohol afzweren, spaart je zelfs geld uit.

Gaat een flink deel van onze inkomsten naar onze gezondheid? Ja zeker. Maar je hebt je gezondheid tot op een bepaald niveau zelf in de hand, zonder daarvoor diep in de buidel te moeten tasten. Gaat het toch mis, dan kan je in ons land gelukkig terugvallen op sociale zekerheid, waardoor je je gezondheidsrekening niet alleen moet trotseren.

In samenwerking met ACV


bron: Annemie Vandeweerdt