Adviezen bij de 1e keer De Pil

Laatst bijgewerkt: December 2005 | 14 reacties
2-vrindinnen.jpg

tips Het is belangrijk dat u de bijsluiter goed leest. Neem de pil altijd in op een min of meer vast tijdstip. Of u dit 's ochtends of 's avonds doet maakt niet uit, maar er mag niet meer dan 36 uur tussen het innemen van twee pillen zitten.

Bij de minipil mag er hoogstens 27 uur tussen twee pillen zitten. Slik de pil altijd in zijn geheel door. Slikt u de pil voor het eerst op de eerste dag van uw menstruatie, dat wil zeggen de eerste dag dat de menstruatie goed doorzet, dan is hij vanaf de eerste dag veilig.
Als u op een andere dag begint , is hij pas na zeven dagen veilig. Tot die tijd moet u dus ook een ander voorbehoedmiddel gebruiken, bijvoorbeeld een condoom.
• De meeste pilstrips bestaan uit 21 tabletten. Is de strip leeg, dan begint u na zeven dagen aan de volgende strip. De tussenliggende periode is de pauzeweek . In deze week krijgt u een bloeding die op een gewone menstruatie lijkt. Dit wordt een onttrekkingsbloeding genoemd. De meeste vrouwen die de pil gebruiken, verliezen minder bloed dan bij een gewone menstruatie. De bloeding duurt bovendien korter.
• Bij pilstrips die 28 tabletten bevatten, is er geen pauzeweek. De laatste zes pillen zijn neppillen, dat wil zeggen pillen die geen werkzame stof bevatten. Tussen de 22e en de 28e tablet krijgt u dus een bloeding.
Ook in de pauzeweek, en bij een pilstrip met 28 tabletten in de laatste week, is de pil betrouwbaar.
• Wanneer u op een ander pilmerk wilt overstappen, kunt u dit het beste met uw huisarts bespreken. Uw apotheker kan u meer vertellen over de voor- en nadelen van de verschillende merken. Heeft u besloten op welke pil u wilt overstappen, dan moet u de 'oude' strip waar u mee bezig bent eerst helemaal opmaken. Daarna kunt u zonder pauzeweek overstappen op de nieuwe pil. De nieuwe pil is direct veilig. Bestaat de oude pilstrip uit 28 tabletten, gebruik de laatste zes dan niet meer. Wilt u toch een stopweek inlassen, gebruik dan in de eerste week dat u de nieuwe pil gebruikt ook condooms.

zie ook artikel : Welk voorbehoedmiddel kiezen

zie ook artikel : Ongewenste effecten van de pil

zie ook artikel : Adviezen bij het vergeten van de pil


verschenen op : 03/09/2000 , bijgewerkt op 01/12/2005

14 reacties

Vraag over de pil

door Sanjana, 31 August 2017 om 00:00

Ik heb onregelmatige menstruatie en ben naar de dokter gewees en ik heb de pil gekregen (microgynon) kan ik de pil voor mijn menstruatie slikken

Adviezen bij de 1e keer De Pil

door Anoniempje, 9 April 2016 om 11:26

Ik slik de pil nu 5 dagen en ben begonnen op de 1e dag van mijn menstruatie, maar ik ben nog steeds vrij heftig ongesteld. Is dit normaal?

eerste keer ongesteld na de pil

door barbara, 27 February 2014 om 22:45

Mijn dochter is sinds kort aan de pil, mycrogynon. Haar laatste pil van haar eerste strip heef zij afgelopen zondag genomen, maar is nog niet ongesteld geworden. Is dit normaal voor een eerste keer aan de pil? gr. Barbara

Adviezen bij de 1e keer De Pil

door anoniem, 5 August 2012 om 20:50

ik heb een vraagje. Mijn menstruatie week zit er nu op, zou ik dan morgen mogen beginnen met het 1ste keer in te nemen van de pil?

Adviezen bij de 1e keer De Pil

door anoniem, 2 July 2012 om 18:38

Morgen vertrek ik op vakantie. Ik neem de pil niet maar zou hem willen nemen, zodat mijn menstruatie uitblijft. Mijn menstruatie zou ik normaal gezien binnen enkele dagen hebben. Gaat dit meteen werken of heeft het geen zin?

bekijk alle 14 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub