App die spierslapte patiënt bij en na verdoving meet kan complicaties voorkomen

screenshot_app_spierslapte_2020.jpg

nieuws Onderzoekers van het UZ Brussel en de VUB hebben een app ontwikkeld die de spierslapte van een patiënt tijdens en na een narcose monitort, om zo bij het ontwaken complicaties als ademhalingsproblemen en hartritmestoornissen te vermijden.


Bij 60% van de operaties krijgen de patiënten spierverslappers om de operaties vlotter te laten verlopen. Hoewel anesthesisten de spierslapte nauwkeurig opvolgen, heeft 33 tot 64% van de patiënten toch last van een zwakke spierfunctie na de operatie. Dat kan leiden tot complicaties zoals moeilijk slikken, waardoor de maaginhoud naar de longen loopt, daling van het zuurstofgehalte in het bloed en daardoor hartritmestoornissen, en ademhalingsproblemen, waardoor de patiënt angstig wordt.

Wetenschappers van het onderzoeksproject RIGLO, een interdisciplinaire samenwerking tussen de dienst Anesthesie van het UZ Brussel, de VUB Artificial Intelligence Labs en de VUB ETRO groep, heeft nu een app klaar, die moet het de anesthesisten makkelijker maken om de situatie van de patiënten nauwgezet op te volgen. 
Warning systems
Dr. Hugo Carvalho, anesthesist in het UZ Brussel: “De applicatie gebruikt bewegingssensoren om een 3D-tracking te doen van de bewegingen (en hun intensiteit) van de handspieren als de anesthesist een handzenuw stimuleert. Het meten van de spierfunctie tijdens de anesthesie is gebaseerd op dit principe: een zenuw stimuleren om zo de contractie van de respectievelijke spier te kunnen meten. De app wordt permanent geüpdatet, zo integreren we binnenkort warning systems die de anesthesist waarschuwen voor foute metingen of andere artefacten. Op die manier kunnen we ervoor zorgen dat patiënten worden losgekoppeld van beademingsapparatuur op het moment dat ze daar op neuromusculair vlak klaar voor zijn.”
Spierslapte voorspellen
Bedoeling is de app nog verder te ontwikkelen en de spierslapte bij het ontwaken te voorspellen. “Door gebruik te maken van machine learning en artificiële intelligentie kan de arts de recuperatie van de patiënt voorspellen tijdens een verdoving. Via de integratie van algoritmes op ons anesthesieprogramma, kan de anesthesist worden bijgestuurd tijdens de ingreep. Zo kunnen we het ontwaken van de spieren van de patiënten nauwkeuriger inschatten, met positieve effecten op het herstel.”

Foto: UZ Brussel

Bronnen:
https://www.riglo.be
https://uz-brussel.prezly.com
https://www.despecialist.eu
https://bmcanesthesiol.biomedcentral.com


Lees ook: Patiënten sneller terug op de been dankzij Hospital Fit app

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram