Smartphones merken aan je gang of je dronken bent

123-vriend-alcohol-bar-12-19.jpg

nieuws Zoals bekend is overmatig alcoholgebruik de oorzaak van veel auto-ongevallen en risicovol gedrag in het algemeen. Een groot probleem is dat mensen zich er vaak niet van bewust zijn dat ze al te veel op hebben om nog optimaal te kunnen functioneren. Amerikaanse wetenschappers willen daarom een waarschuwingssysteem op poten zetten, met gebruik van smartphones. Een experiment wijst alvast uit dat smartphones aan onze manier van stappen kunnen zien of we onder invloed zijn.

Voor de nieuwe studie, uitgevoerd aan de University of Pittsburgh in de Verenigde Staten, werden 22 proefpersonen lichtjes dronken gevoerd. Ze kregen via een drankje genoeg alcohol binnen om de wettelijk toegestane limiet voor verkeersdeelnemers in de VS te overschrijden. De proefpersonen moesten vervolgens gedurende zeven uur om het uur even wandelen: tien stappen recht vooruit, omdraaien, en weer tien stappen terug. Telkens werd ook het gehalte van alcohol in hun adem gemeten.
Waarschuwing op telefoon
Bij alle proefpersonen was op de onderrug een smartphone gebonden. De bewegingssensoren van de telefoon registreerden verschillende aspecten van hun manier van lopen, bijvoorbeeld hoe ze op en neer wandelen en hun zijwaartse bewegingen. In gemiddeld 92,5% van de gevallen was het team van wetenschappers in staat om de intoxicatie van de mensen vast te stellen aan de hand van de gegevens over de gang van de testpersonen.

De wetenschappers hopen dat het door deze inzichten binnen vijf jaar mogelijk wordt om mensen die teveel hebben gedronken automatisch een waarschuwing te sturen op hun telefoon. Dat zou moeten helpen om deze gebruikers er op dat moment van te weerhouden om onder andere meer alcohol te drinken, in hun auto te stappen, ruzie te zoeken of onbeschermd seksueel contact aan te gaan. In het geval van mensen die in behandeling zijn voor alcoholmisbruik, zou er ook een bericht kunnen worden gestuurd naar een begeleider.
Volgende testen
Natuurlijk moet er eerst nog veel bijkomend onderzoek plaatsvinden. De wetenschappers willen ten eerste testen of ze even goede resultaten kunnen behalen wanneer de smartphone niet op de rug wordt gebonden, maar gewoon zoals in het echte leven in de broekzak zit of in de hand wordt gehouden. Ze willen ook nagaan wat de beste communicatiestrategieën zijn om mensen te beïnvloeden en ondersteunen wanneer ze een glas te veel op hebben.

 “We dragen altijd en overal krachtige sensoren met ons mee”, stelde projectleider Brian Suffoletto, ondertussen overgestapt naar Stanford University. “We moeten leren hoe we die best kunnen inzetten ten dienste  van de volksgezondheid.” 

Suffoletto doet al tien jaar onderzoek naar digitale interventies om alcoholgerelateerde doden en verwondingen te voorkomen en heeft daar persoonlijke redenen voor. Hij verloor namelijk zelf een goede vriend door een verkeersongeval door dronken rijden. 

Bronnen:
https://www.jsad.com
https://www.eoswetenschap.eu
https://www.deingenieur.nl
https://edition.cnn.com
https://www.medicalnewstoday.com
https://www.jsad.com

Lees ook: Een onwaarschijnlijk verhaal: dronken zonder één druppel alcohol

auteur: Andy Furniere, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram