Koorts bij kinderen

Laatst bijgewerkt: februari 2019

nieuws Bij een zuigeling jonger dan 2 maanden oud zijn er geen maatstaven, zij vertonen niet steeds koorts bij infectie.

Een goede algemene regel bij kinderen is de volgende: Koorts begint vanaf 38°C (via de mond) en 38°3C (rectaal) met goede klassieke thermometer.

zie ook artikel : Koorts meten (Hoe en waar)

Hoge koorts zijn waarden van 39,5° tot 40,5° C. Bovengrens blijft < 41°C in meeste literatuur.
Vanaf 41°C kan gevaar optreden voor lichamelijke letsels
en > 42°C is er steeds gevaar voor lichamelijke letsels en spreekt men eerder van hyperthermie en is er centrale ontregeling van de thermostaat in de hypothalamus.

Koortstuipen: Koorts mag niet gebanaliseerd worden en mag men niet zomaar laten stijgen: er zijn zeer veel koortsconvulsies of stuipen op de urgentiedienst, dus koorts moet steeds behandeld worden met een antipyreticum (koortswerend middel) vanaf 38°3-5, zeker indien het kind reeds gestuipt heeft, ook voor het comfort. Koortsconvulsies verdwijnen meestal na 5 jaar en zijn in principe wel goedaardig.

Belang van koorts:
• Veel is afhankelijk van respons op antipyretica: koorts die mooi daalt na 1 à 2 uur bij toediening van het koortswerend middel (paracetamol, ibuprofen) is meestal goedaardig en "viraal".

• Koorts die niet antwoordt op antipyretica is verdacht voor een bacteriële infectie, ook koorts die langer dan 24h aanhoudt vraagt een medisch onderzoek.

Griep
Influenza of griep kan wel hoge koorts geven die ook soms moeilijk daalt met antipyretica, hier zal het klinisch onderzoek uitsluitsel moeten geven, maar hoge koorts > 39°5C is wel meer verdacht voor een bacteriële infectie...Griep is een virale infectie.

Sommige bronnen in de literatuur geven aan dat koorts mag stijgen tot 41,7°C.
Volgens Prof. Dr. Malfroot (pediater) is dit echter zeker niet het geval en kan dit leiden tot valse geruststellingen. Zeker ook als er dergelijke koorts en na koorstwerende middelen geen verbetering optreedt moet men het kind grondig onderzoeken en eventueel bijkomende onderzoeken doen (Rx, Bloed, Urine..).

zie ook artikel : Koorts


bron: Prof. Dr. Anne Malfroot (UZ VUB)
verschenen op : 03/09/2000 , bijgewerkt op 08/02/2019
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt