Is de hartslagmeter van je sporthorloge betrouwbaar?

Laatst bijgewerkt: augustus 2020
123-sport-horloge-lopen-fitn-hartslag-06-17.jpg

nieuws Of ze nu nog maar pas uit de startblokken schoten of al heel wat kilometers in de benen hebben, veel mensen gebruiken een sporthorloge om hun hartslag te monitoren. Maar zijn die wel te vertrouwen?
 
Voor een Amerikaans onderzoek van de Cleveland Clinic gingen 50 vrijwilligers een test aan, waarbij ze in een labo steeds sneller moesten gaan op een loopband, fiets en crosstrainer. Elke sporter werd gekoppeld aan een elektrocardiogram. Daarnaast werd de hartslag ook gemeten door een Scosche Rhythm+-band op de onderarm, twee sporthorloges van verschillende merken en een borstband van het merk Polar. Na afloop bleek dat de borstband bijna exact dezelfde waarden gaf als het ECG. De polshorloges deden ook hun job, maar van zodra de sporters de intensiteit opdreven en de hartslag steeg, nam ook het verschil in hartslagwaarden toe. Zo zaten ze er op sommige momenten zelfs 20 slagen per minuut naast. 

Dat komt omdat de borstband aan de hand van een sensor de elektrische activiteit van je hart meet. De polshorloges gebruiken daarvoor leds en lichtsensoren, die de bloeddoorstroming in de aders registreren en omzetten naar hartslagen. Wie op zoek is naar een heel nauwkeurig meetinstrument, opteert dus best voor de borstband. Als je een sporthorloge hebt en op een gegeven moment twijfelt aan de accuraatheid, kan je best even handmatig je hartslag meten.

Bronnen:
https://www.researchgate.net
https://www.gezondheidenwetenschap.be
https://www.ncbi.nlm.nih.gov
https://www.livescience.com


Lees ook: Hoe betrouwbaar is de caloriemeting van sporthorloges?


bron: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram