ad

Onderzoek: UGent zoekt vrijwilligers (50+) met knieartrose

Laatst bijgewerkt: augustus 2020
123m-artrose-knie-16-1.jpg

nieuws Personen met knieartrose hebben een grotere belasting in hun knieën tijdens het wandelen, wat vaak pijn veroorzaakt. Onderzoek heeft aangetoond dat begeleide oefentherapie, maar ook het dragen van bepaald schoeisel pijnklachten kan verminderen.

UGent wil graag nagaan wat het effect is van het dragen van een specifiek type schoen in combinatie met oefentherapie op knieklachten. De studie duurt 9 maanden, met een testmoment bij de start, na 3 maand en na 9 maand. In de eerste 3 maand vindt 1 keer per week oefentherapie in groep plaats, en de deelnemers voeren ook thuis oefeningen uit aan de hand van een oefenbundel. Bedoeling is dat de vrijwilligers minstens 4 uur per dag een specifiek soort schoenen dragen gedurende de volledige studieperiode van 9 maanden.

De proefpersoon krijgt gratis oefentherapie onder begeleiding van een kinesitherapeut en de schoenen mag hij/zij bij het beëindigen van de studie houden. Bovendien ontvangt de deelnemer een waardebon van Stad Gent ter waarde van 50 euro.
Proefpersonen
Om je kandidaat te stellen moet je voldoen aan onderstaande voorwaarden:
• 50 jaar of ouder
• kniepijn op de meeste dagen van de maand
• geen knieprothese in de meest pijnlijke knie
• geen operatie gepland gedurende de komende 9 maanden
• bereid zich te engageren om de studietherapie en procedures te doorlopen gedurende 9 maanden

Geïnteresseerden kunnen een online vragenlijst invullen om te weten te komen of ze in aanmerking komen voor deze studie.

Bronnen:
https://ugentartroserevaki.wordpress.com

zie ook artikel : Behandel artrose zo vroeg mogelijk


bron: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist

ad


pub