Wat is de menopauze en wat zijn de symptomen?

Laatst bijgewerkt: oktober 2020

nieuws Om menopauzesymptomen te begrijpen, is het nodig te verstaan wat er eigenlijk gebeurt tijdens deze periode van verandering.

Wat is de menopauze?

ad_woman-ymea5.jpg

De menopauze is een overgangsfase in het lichaam die het einde van de reproductieve periode van de vrouw inluidt. Elke vrouw wordt geboren met ongeveer één miljoen eitjes, die tijdens het leven van de vrouw langzamerhand verloren gaan. Deze eitjes worden opgeslagen in de eierstokken. Tijdens de puberteit beginnen de eierstokken hormonen, zoals oestrogeen, te produceren en beginnen de menstruatiecycli.

Tijdens de menopauze, wanneer de voorraad eitjes op is, geven de eierstokken niet langer elke maand een eitje vrij en houdt de menstruatie op. De eierstokken worden minder actief en verlagen de productie van oestrogeen. Deze reductie van oestrogeen is geen geleidelijk proces; het is onregelmatig en veroorzaakt schommelingen in je lichaam, wat tot menopauzesymptomen kan leiden.

Dit zijn de meest voorkomende symptomen tijdens de menopauze:

  • 79% heeft last van opvliegers
  • 66% heeft last van nachtelijk transpireren en slechter slapen
  • 47% heeft last van vermoeidheid
  • 47% heeft humeurschommelingen
  • 45% kampt met gewichtstoename
  • 25% ervaart meer stress en nervositeit
De menopauze bestaat uit drie stadia:

1. De perimenopauze is de periode vóór je laatste menstruatie, wanneer je hormoonniveaus (zoals oestrogeen) kunnen beginnen schommelen. Dat veroorzaakt menopauzesymptomen.

2. De menopauze is de term die verwijst naar je laatste menstruatie (wanneer je menstruatie gedurende 12 opeenvolgende maanden uitblijft). De term ‘menopauze’ wordt echter ook gebruikt voor de combinatie van de drie stadia.

3. De postmenopauze is de fase die volgt op de menopauze, waarin je lichaam op zoek gaat naar een nieuw evenwicht.

Hoe lang duurt de menopauze?

Dit verschilt van vrouw tot vrouw en hangt af van de tijd die het lichaam nodig heeft om een evenwicht te vinden. Sommigen ervaren tien jaar lang symptomen; bij anderen is het slechts drie jaar. Het proces duurt gemiddeld vijf jaar.

Over het algemeen gebeurt deze overgangsfase bij vrouwen tussen 45 en 55 jaar oud.


Je bent niet alleen

ad_AdobeStock_216734234.jpeg
Vrouwen praten niet graag over de menopauze; velen hebben het gevoel dat zij de enigen zijn die symptomen ervaren. Maar niets is minder waar. 99% van de vrouwen hebben een of meer menopauzesymptomen. Door meer te leren over de menopauze en met anderen te praten, is het gemakkelijker om deze belangrijke levensfase te doorstaan.

Hoe kan Ymea je helpen?

ad_packshots-ymea-NL.png

Door een natuurlijke manier te bieden waarop je je goed blijft voelen in deze overgangsperiode. De Ymea-reeks van plantaardige hulpmiddelen helpt niet alleen symptomen te verlichten, maar brengt je lichaam ook terug in harmonie zonder het fysieke veranderingsproces te verstoren. 


bron: ingezonden mededeling: YMEA