Klimaatcrisis belemmert strijd tegen kanker

nieuws De klimaatcrisis  vormt een grote hinderpaal voor het boeken van verdere winst in de strijd tegen kanker. Dat stelt een rapport van wetenschappers van de Amerikaanse Kankervereniging en de Harvard universiteit, dat onder meer wijst op de impact van natuurrampen en pleit voor minder vleesconsumptie.

We weten allemaal in zekere mate hoe zwaar kanker weegt op de volksgezondheid. Volgens schattingen kregen 18,1 miljoen mensen in 2018 een nieuwe kankerdiagnose en bezweken er dat jaar 9,6 miljoen patiënten aan de ziekte. Experten vrezen dat die cijfers de komende jaren nog steeds zullen stijgen, onder meer omdat het aantal mensen op aarde stijgt en de wereldbevolking vergrijst. 

Anderzijds betekent een kankerdiagnose steeds minder een doodvonnis. Artsen slagen er door de medische vooruitgang alsmaar beter in om de ziekte vroeg op te sporen en een halt toe te roepen. Maar volgens Amerikaanse oncologen dreigt de klimaatcrisis de geboekte vooruitgang uit te wissen. De gevolgen van de klimaatverandering zouden meer mensen blootstellen aan kankerverwekkende stoffen en tegelijk de toegang tot zorg in belangrijke mate verhinderen.

Orkanen en bosbranden
De onderzoekers benadrukken de impact van extreme weersverschijnselen, zoals orkanen en bosbranden, die door de klimaatcrisis vaker voorkomen. Ze geven het voorbeeld van orkaan Harvey, die in 2017 lelijk huis hield in de Verenigde Staten. De orkaan veroorzaakte overstromingen in chemische fabrieken en olieraffinaderijen, waardoor grote hoeveelheden potentieel kankerverwekkende stoffen vrijkwamen in de omgeving van de miljoenenstad Houston. De vrees bestaat dat sommige van die stoffen leukemie bij kinderen kunnen veroorzaken.  

Ook bosbranden komen steeds vaker voor en kunnen een enorme impact hebben, kijk bijvoorbeeld maar naar de recente branden die Australië gedurende maanden teisterden. Van bosbranden is bekend dat ze grote hoeveelheden potentieel kankerverwekkende stoffen uitstoten, die nog lang na het blussen in de lucht kunnen blijven. 

Bovendien maken dergelijke rampen het moeilijker voor kankerpatiënten om de nodige zorg en behandelingen te krijgen. Zo stelt een studie dat onderbrekingen van kankerbehandelingen tijdens orkaanrampen ervoor zorgden dat betrokken kankerpatiënten 19% meer risico liepen om te sterven. Daarnaast kunnen de rampen zware schade toebrengen aan laboratoria en ziekenhuizen die focussen op het bestrijden van kanker, zodat hun inspanningen ernstig belemmerd worden.
Het goede voorbeeld
De wetenschappers wijzen ook op de negatieve gevolgen van massale vleesproductie op zowel het milieu als de gezondheid. Terwijl rundvlees een enorme impact heeft op het milieu, en zo bijdraagt tot de klimaatcrisis, heeft plantaardig voedsel proportioneel veel minder schadelijke effecten. Meer groenten eten in plaats van vlees heeft dus niet alleen gezondheidsvoordelen, maar is ook goed voor het klimaat.

De wetenschappers vinden dat kankerinstituties het goede voorbeeld moeten geven door het promoten van een meer plantaardig dieet, onder meer door richtlijnen voor patiënten en het aanpassen van de voedselvoorziening in kankerbehandelingscentra. Kankerinstituten zouden ook meer moeten inzetten op andere milieuvriendelijke maatregelen, zoals een groter gebruik van hernieuwbare energie, afvalvermindering, duurzame productie en energie-efficiëntie. 

“Iedereen wiens levenswerk het is om voor mensen met kanker te zorgen, zou de boodschap moeten uitdragen dat acties voor het klimaat en minder gebruik van fossiele brandstoffen ook de strijd tegen kanker ten goede komen”, schrijven de wetenschappers. “Dat kan die acties doen groeien, zodat we een grotere kans maken om het lijden door kanker te verminderen.”

Bronnen: 
https://www.ipsnews.be
https://www.cancerhealth.com
https://www.healio.com
https://www.kanker.be
https://acsjournals.onlinelibrary.wiley.com

Lees ook: Microplastics ook aangetroffen in zeebries

auteur: Andy Furniere, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: december 2020
100 Jaar Stichting tegen Kanker 100 Jaar Stichting tegen Kanker
Stichting tegen Kanker

In 2024 viert Stichting tegen Kanker haar 100-jarig bestaan onder de Hoge Bescherming van Koningin Mathilde. Al van bij de start in 1924 was haar belangrijkste drijfveer: hoop omzetten in overwinning.

100 jaar strijd tegen kanker - Stichting tegen Kanker

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram