Hoe raak je af van angstdromen?

123-bed-nachtmerrie-angst-slapen-4-1.jpg

dossier Sinds de start van de covid-19-crisis lijken meer mensen te kampen met angstdromen, die hun slaap verstoren. Dat is niet onlogisch, want nare dromen reflecteren de stressvolle gedachten die we hebben gedurende de dag, waaronder onze zorgen over de impact van het virus op ons leven. Met een goede slaaphygiëne en enkele doelgerichte technieken kan je ervoor zorgen dat zulke kwade dromen je niet hele nachten wakker houden.

Je tanden vallen uit, je weet geen enkel antwoord op een examen of je mist een levensbelangrijke vlucht. Het zijn typische angstdromen, die door de coronacrisis nog meer voorkomen dan anders. Door de crisis krijgen we te maken met vele stressvolle emoties, bijvoorbeeld zorgen over onze gezondheid en die van naasten, die onze hersenen ‘s nachts verwerken in dromen. De dromen zijn dus geen voortekenen over wat er zal gebeuren, maar weerspiegelen de nare gedachten waar we tijdens de dag bewust of onbewust mee worstelen. 

Vicieuze cirkel

Angstdromen zijn op zichzelf uiteraard al onaangenaam, maar ze kunnen ook de slaapkwaliteit aantasten. Als je slecht slaapt, zal je minder goed om kunnen gaan met spanningen, zodat stress zich mogelijk zal uiten in meer en ergere angstdromen. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht. 

Volgens experten onthielden mensen hun dromen de laatste maanden ook beter, omdat ze door het thuiswerken vaker uitsliepen en daardoor meer REM-slaap hadden. In de REM-slaapfase is de hersenactiviteit groot en dromen we het meest intens.

Tips om te ontspannen

Als je ’s nachts wakker wordt door een nare droom, kan je best proberen te ontspannen door bijvoorbeeld iets warms te drinken, te lezen, naar rustige muziek te luisteren, te mediteren of ademhalingsoefeningen te doen. Houd het licht gedimd en blijf weg van televisie, laptop en telefoon. Sta gerust op van bed om even rond te wandelen. Kijk niet telkens naar de klok, dat maakt je stress alleen maar erger.

Er zijn ook verschillende manieren om problemen in het vervolg te voorkomen. Probeer zeker een uur voor het slapengaan te ontspannen. Lees dan geen onaangenaam nieuws en schakel je telefoon, televisie en laptop uit. Lees bijvoorbeeld in de plaats daarvan een rustgevend boek, neem een bad of luister naar kalme muziek. 

Het is geweten dat een halfuur bewegen overdag, bijvoorbeeld wandelen of fietsen, al goed is voor de nachtrust. Doe het wel ten minste een uur voordat je naar bed gaat, anders kan het contraproductief werken. Eet niet te laat en niet te zwaar, vermijd cafeïne laat op de dag en ga verstandig om met alcohol.  

Dromen herschrijven

Praat gerust met anderen over je nare dromen, want gedeelde smart is halve smart. Je kan negatieve gedachten ook uit je systeem krijgen door ze neer te schrijven in een dagboek. Je kan zelfs je dromen als het ware herschrijven met de zogenaamde image rehearsal methode. Daarbij noteer je eerst je droom maar zet je daarna de beangstigende zaken om in positieve elementen en bedenk je een gelukkige afloop. Je schrijft dus dromen waarin je gebit perfect intact blijft, je het examen tot een succesvol einde brengt en mooi op tijd bent voor die vlucht.

Als dergelijke tips toch niets uithalen, is het een goed idee om met je arts te gaan praten. Therapie kan helpen om de oorzaken van je angstdromen aan te pakken, zodat je terug van een gezonde nachtrust kan genieten. 

Bronnen: 
https://www.healthline.com
https://www.psycom.net
https://www.vrt.be

Lees ook: Dromen: duiding of bedrog?

auteur: Andy Furniere, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram