1 op de 2 vrouwen krijgt last van osteoporose. Hoe kan je het voorkomen?

Laatst bijgewerkt: juni 2020

nieuws

De naakte feiten

ad_willph_b_82269474.jpg

Een op twee fracturen op latere leeftijd bij vrouwen is te wijten aan osteoporose. Dat zijn 600.000 vrouwen in België alleen al! 
Osteoporose of botontkalking is een chronische aandoening die lange tijd onopgemerkt in het skelet sluimert en zich traag ontwikkelt. Ze leidt tot een te lage botmassa en ze veroorzaakt een structurele afbouw van het botweefsel. Finaal maakt ze de botten zo fragiel en poreus dat ze zeer gemakkelijk breken. Vooral de polsen, heupen en wervels krijgen daaronder te lijden. 

Osteoporose kan een grote impact hebben op de levenskwaliteit en autonomie van de patiënt. Zo’n fractuur kan zeer ernstig zijn en veroorzaakt soms blijvende letsels. Bij 10 tot 20 % is er zelfs permanente hulp nodig. Het eerste jaar ligt het risico op sterfte ook 30 % hoger. 

Preventie is dus dé boodschap en het is noodzakelijk om daar tijdig werk van te maken.

Preventie is het sleutelwoord

Om ons skelet sterk en gezond te houden, hebben we calcium nodig. Het is de belangrijkste bouwsteen van onze botten. Ons lichaam heeft dagelijks behoefte aan 1200 à 1500 mg. Niet alleen voor de opbouw van ons beendergestel, ook voor andere essentiële functies! Een gemiddelde Belg neemt slechts 600 à 700 mg calcium in via zijn voeding, mannen meestal iets meer dan vrouwen. De rest vult het lichaam aan via de reserves die gestockeerd zijn in de botstructuur. Met andere woorden: voor de tekorten gaat ons lichaam calcium ‘tanken’ bij onze botten waardoor die brozer worden.

Bij een vrouw treedt er vanaf de menopauze versneld botverlies op omdat ze minder oestrogeen produceert. Dat is een hormoon dat een belangrijke rol speelt bij de aanmaak van de botten. 

Wat is de oplossing? Door tijdig te starten met extra calciuminname kan er voldoende nieuw botweefsel worden aangemaakt. 

ad_willph_stck_789934867.jpg

D-vital calcium, het breedste calciumgamma

Verschillende vormen: Vele andere producenten bieden slechts 1 vorm aan. De markt biedt zakjes (op te lossen in water), kauwtabletten of pillen. Koop uw geliefde vorm of D-vital calcium online of vraag naar de verschillende D-vital calcium producten bij jouw arts of apotheker.

Ontdek ons gamma D-vital calcium

dvit3-768x768.png

D-vital calcium zakjes

De Voordelen van een zakje :
  • Lekkere smaak
  • Een kwart (24%) beter opgenomen dan de andere calciumproducten
  • Geen interactie met andere geneesmiddelen zoals protonpompinhibotoren, antacida (zuurremmers zoals gaviscon, maalox, riopan, syngel,..) antihistaminica (zoals Zantac)
  • minder nevenwerkingen (gas, constipatie,..)
  • kan je eender wanneer nemen

Lees meer over wat onze D-vital zakjes zo speciaal maken

dvit4-1-768x791.png

D-vital calcium K capsules

De voordelen van de pillen :
  • smaakloos, kan je niet beu worden
  • de goedkoopste calcium: 27.14€ voor 180 pillen
  • met vitamine K2
  • gemakkelijk in te nemen capsule

Lees hier wat vitamine K2 kan betekenen voor onze botten


bron: ingezonden mededeling: Willpharma