Moeten we ons immuunsysteem boosten als een virus rondgaat?

123m-vitaminen-d-29-4.jpg

nieuws Als een virus om de hoek loert, kiezen sommige mensen ervoor om hun immuunsysteem een boost te geven, bijvoorbeeld met voedingssupplementen. Maar is dat wel een goed idee? 

Werking van het immuunsysteem

Van zodra je besmet raakt met een virus zoals covid-19, treedt je immuunsysteem in werking. Dat systeem bestaat uit verschillende lagen. De eerste barrière bestaat uit de huid en de slijmvliezen. Als het virus via de neus of mond in de luchtwegen terechtkomt, vangen de slijmvliezen het op en proberen ze het naar buiten te jagen. Daarom hoest en snotter je zo vaak. 

Als het virus er toch in slaagt om de longcellen te infiltreren, zal er een tweede laag in werking treden: de macrofagen. Die zien eruit als kleine pacmans. Ze ruimen de aangetaste longcellen op, maar dat gebeurt zo agressief dat het longweefsel zelf ook aangetast wordt. De macrofagen kunnen het virus niet alleen bestrijden. Daarom sturen ze signalen uit naar de immuuncellen, die zich op hun beurt zullen verplaatsen naar de aangetaste longcellen. De immuuncellen brengen vocht mee en dat stapelt zich op in de longen. Wanneer de immuuncellen in contact komen met het virus, kunnen ze antistoffen aanmaken. Als ze na enkele weken voldoende ontwikkeld zijn, kunnen die antistoffen het virus aanvallen en hopelijk uitschakelen. 

Immuniteitsboost berokkent meer schade

Aangezien het net die immuunreacties zijn die je longen gaan beschadigen, kan je beter je immuunsysteem geen extra kracht geven, anders wordt ook de schade groter. Het is bovendien je immuunsysteem dat zorgt voor de symptomen van de ziekte, niet het virus zelf. Supplementen nemen om de koorts, hoest en pijnlijke longen te verlichten, is ook al geen goed idee. Het zijn ontstekingsreacties, die spelen een belangrijke rol in het genezingsproces. 

Wat kunnen we dan wel doen? 

Simpel: gezond eten en leven. Niet roken, voldoende bewegen, weinig alcohol drinken, voldoende slapen en stress beperken zijn nog altijd de beste ‘boosters’ voor een gezond immuunsysteem.

Bronnen: 
https://www.gezondheidenwetenschap.be
https://www.eoswetenschap.eu

Lees ook: Bieden COVID-19 antilichamen bescherming tegen nieuwe infecties?

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: augustus 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram