14 mogelijke oorzaken van gezwollen vingers

Laatst bijgewerkt: december 2021
123m-handen-pijn-vingers-koud-01-17.jpg

nieuws Meestal krijg je gezwollen vingers wanneer lichaamsvloeistoffen zich ophopen in weefsels of gewrichten. Een mogelijke oorzaak daarvan kan een te grote zoutinname zijn. In dat geval hoef je je geen zorgen te maken. Toch is het aangeraden om de zwellingen in de gaten te houden, want het kan ook een symptoom zijn van een groter medisch probleem.

Sport en warmte

Als je sport hebben je hart, longen en spieren veel zuurstof nodig. Je bloed stroomt meer naar díe plaatsen en minder naar je handen, waarop de kleine bloedvaten reageren. Ze zetten uit, waardoor je vingers gaan opzwellen. Wanneer je lichaam afkoelt, slinken de bloedvaten waardoor de warmte je lichaam kan verlaten. Je vingers nemen terug een normale vorm aan.

Letsel

Een gezwollen vinger kan ook betekenen dat je iets gescheurd, verstuikt of verwond hebt. In het ergste geval duidt een gezwollen vinger op een gebroken bot. Het is raadzaam om naar de dokter te gaan als je je vinger niet kan strekken, koorts hebt of de pijn blijft aanhouden. In sommige gevallen kan ijs en een lichte pijnstiller ook soelaas brengen.

Infectie

Een gezwollen vinger kan ook wijzen op een infectie. Dit zijn de drie meest voorkomende:
- Herpetische fijt is een herpesbesmetting die kleine, gezwollen en bloederige blaasjes op vingers veroorzaakt
- Paronychia is een infectie in de nagelbasis. Meestal wordt deze veroorzaakt door een bacterie of een schimmel
- Fijt is een pijnlijke infectie van de vingertop, waar er soms ook pus en etter te zien is
Vingerinfecties kunnen zich verspreiden naar andere delen van het lichaam als ze niet vroegtijdig worden behandeld.

Artritis

Er zijn twee vormen van artritis:
- Reumatoïde Artritis (RA) tast de gewrichten aan en veroorzaakt zwelling, pijn en stijfheid. De symptomen verschijnen vaak eerst in de handgewrichten. RA heeft meestal invloed op beide handen
- Psoriatische Artritis kan invloed hebben op mensen met de huidaandoening psoriasis. Het veroorzaakt vaak een worstachtige zwelling in de vingers en tenen.
Beide soorten artritis zijn ernstig en kunnen gewrichtsschade en andere lichaamsproblemen veroorzaken zonder behandeling.

Jicht

Jicht is een reumatische ziekte waarbij urinezuurkristallen zich opstapelen in de gewrichten (meestal in de grote teen) en een ontstekingsreactie veroorzaken. Het gewricht zwelt op, voelt pijnlijk en warm aan. Jicht komt voor bij mensen die gedurende lange tijd een verhoogd gehalte aan urinezuur in hun bloed hebben. Ook nierproblemen en uitdroging kunnen jicht uitlokken.
Medicatie kan helpen om de pijn te verlichten. 

Medicijnen

Bepaalde medicijnen kunnen ook zorgen voor gezwollen vingers zoals bijvoorbeeld:
- Bepaalde pijnstillers waaronder aspirine, ibuprofen en naproxen.
- Steroïden
- Bepaalde medicijnen tegen diabetes of hoge bloeddruk
- Medicijnen tegen pijnlijke zenuwen zoals gabapentine en pregabaline
- Hormonale therapieën met oestrogeen of testosteron
Meestal zijn gezwollen vingers als gevolg van medicatie niet ernstig. Maar je kan altijd met je dokter praten wanneer je je zorgen maakt. 

Carpaal Tunnel Syndroom

Aan de handpalmzijde van de pols ligt onze carpale tunnel, dat is een doorgang voor de zenuwen en pezen die van je onderarm naar je hand lopen. Bij CTS wordt deze tunnel te nauw en wordt de middenhandszenuw gekneld. Als gevolg ontstaat er vaak pijn in de vingers en gaan ze opzwellen.
CTS is goed te behandelen en veroorzaakt meestal geen blijvende schade.

Springvinger

Een springvinger is een afwijking die wordt veroorzaakt door een ontsteking in de buigpezen van de vinger. Vaak heb je een “verspringend” gevoel als je je vinger probeert te strekken. De vinger is ook vaak gezwollen. Om het probleem te verhelpen kan je tijdelijk een verband dragen of ontstekingsremmende medicatie nemen. Een spuit met cortisone vermindert de zwelling. Wanneer de klachten langdurig aanhouden, kan een kleine heelkundige ingreep nodig zijn.

Nierziekte

Je nieren drijven afval en extra vocht uit je lichaam en hebben dus een belangrijke functie. Als er iets mis is met je nieren zijn gezwollen vingers meestal een eerste signaal.

Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap zwellen de voeten, enkels en vingers op. Let op voor een plotselinge zwelling, vooral in je handen en je gezicht, want dat kan een teken van zwangerschapsvergiftiging zijn.

Sikkelcelziekte

Normale rode bloedcellen lijken op donuts en zijn flexibel. Bij sikkelcelziekte zijn de cellen stijf en sikkelvormig. Deze komen vast te zitten in kleine bloedvaten en blokkeren de doorbloeding. In de handen en voeten veroorzaakt dit een pijnlijke zwelling.

Lymfoedeem

Een lymfoedeem is een opstapeling van lymfevocht waardoor zwelling ontstaat. Vaak is het een bijwerking van een kankerbehandeling. Vrouwen met borstkanker laten soms lymfeklieren in de oksels verwijderen om te controleren op kanker. Daardoor wordt de lymfestroom verstoort en onstaat er een zwelling in de armen en de handen. Lymfoedeem kan niet worden genezen, maar is wel behandelbaar.

Syndroom van Raynaud

Dit is een vaataandoening waardoor er geen doorbloeding meer is naar je vingers en je tenen. Dit zorgt voor gevoelloze en verkleurde vingers en/of tenen. In ernstige gevallen kan een gebrek aan doorbloeding pijnlijke plekken veroorzaken of zelfs weefsel doden.

Sclerodermie
Sclerodermie is een auto-immuunziekte waarbij je lichaam te veel collageen aanmaakt, dat is een eiwit dat de huid verdikt en verhardt. Je handen kunnen stijf worden en je vingers gaan heel erg opzwellen. Sommige mensen hebben milde symptomen, maar bij ernstige gevallen kunnen de organen aangetast worden. Sclerodermie gaat niet weg, maar kan worden behandeld.

Lees ook: Moet je je ongerust maken over een gezwel of knobbel in de hals?


auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram