6 tips voor een goede nachtrust

Laatst bijgewerkt: mei 2020
ad_SLEEpFIT_MELATONINE.jpg

nieuws

Met een gemiddeld durende nachtrust van 8 uur zou ons lichaam in staat moeten zijn zich volledig te herstellen. Dagelijkse inspanningen, bekommernissen of gewoontes kunnen hier echter een stokje voor steken. Maar liefst 40% van de Belgen is ontevreden over hun slaap; daarom is het belangrijk dit heikel punt aan te pakken. Welke oorzaken heb je zelf in de hand en waar kan je een hulpmiddeltje gebruiken? Wij verzamelden 6 “slaapverwekkende” tips, voor een goede nachtrust. 

 1. Tik tok, kijk naar de klok (en niet naar je scherm)
  Je staart naar het scherm en voor je het weet tikt de klok middernacht aan. Wist je dat jouw lichaam gemiddeld 7 tot 8 uur rust nodig heeft om volledig te herstellen? Des te later jij onder de wol kruipt, des te later je vroeg uit de veren kan: en dit is helaas voor velen onder ons niet mogelijk. Ga dus wel tijdig naar bed. Best bouw je hierbij een uur voor het slapengaan jouw schermtijd af naar een absoluut minimum. Het blauwe licht van TV, laptop, tablet en smartphone onderdrukt de productie van melatonine, waardoor het in slaap vallen een stuk moeilijker wordt.
 2. Bewust bewegen? Da’s nachtrust garanderen
  Een flinke sportbeurt resulteert gegarandeerd in extra energie, maar ook in een voldaan en uitgelaten gevoel. Dit maakt het naar bed gaan een pak gemakkelijker. Kiezen voor een rustige sport zoals wandelen of yoga kunnen helpen om extra ontspannen aan je avond te beginnen.
 3. Kies voor kruidenthee
  Niet alleen koffie maar zowat alle dranken met cafeïne bemoeilijken een goede nachtrust. Denk aan energie- en frisdrankjes, koffie, enzovoort. Kies liever voor kruidenthee, zoals kamillethee, valeriaanthee of lavendelthee. Ook melk – dit bevat tryptofaan, een aminozuur dat signalen naar de hersenen afgeeft waar de “gelukstof” serotonine wordt aangemaakt - kan een slaapverwekkend drankje zijn.
 4. Keep it koel
  De beste temperatuur in de slaapkamer is rond de 18 graden. Ventileer de kamer door de luchtroosters open te houden of je raam op een kier te zetten. Overigens helpen ook koele kleuren in de slaapkamer voor een goede nachtrust: onderzoek wijst uit dat de kleur blauw in de slaapkamer het meeste rust geeft en de bloeddruk en hartslag verlaagt.
 5. Probeer niet te piekeren
  Piekeren is de boosdoener bij uitstek wanneer het aankomt op nachtrust. Heb je toch een eindeloze stroom aan gedachten? Plan dan een vast moment in op de avond waarop je jezelf de tijd geeft om je bezorgdheden op te lijsten. Geef na dit moment jezelf vervolgens ook de vrijheid om hier de volgende dag weer mee aan de slag te gaan, maar niet tijdens die 8 o-zo-heilige uren slaap.
 6. ad_pack_FSSleepFitMelatonine.png
 7. Natuurlijke supplementen kunnen helpen
  Ook natuurlijke supplementen kunnen helpen bij het inslapen en doorslapen. Fytostar SleepFit 3-in-1 bijvoorbeeld is een kruidige mix met valeriaan, passiebloem, melisse, hop en slaapmutsje en is verrijkt met melatonine en vitamine B12. De bestanddelen hebben een drievoudige werking: ze zijn slaapopwekkend, zorgen voor een natuurlijke, gezonde nachtrust en ze dragen bij om uitgerust en fit wakker te worden. Slaap lekker!


bron: ingezonden mededeling: OCE Bio