ad

Ovenschotel met kip, wortel en puree

Laatst bijgewerkt: mei 2020
123-h-pureeschotel-oven-05-20.jpg

recepten

Gekaramelliseerde kip met worteltjes in de oven, getopt met een krokant pureekorstje.
Dat is comfort food van de bovenste plank. Zowel groot als klein zullen hiervan smullen! 



Ingrediënten voor een ovenschaal van 25 x 30 cm
1 dl appelazijn
1 dl worcestershiresaus
1 kg kipfilet in reepjes
2 sjalotten
1 bos jonge wortelen
klontje boter
2 takjes tijm
600 g bloemige aardappelen, geschild
250 ml melk
100 g verse roomkaas
snufje nootmuskaat
olijfolie
3 kl vloeibare honing
peper en zout

Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Maak een marinade van de appelazijn en de worcestershiresaus, doe de kippenreepjes erin, roer ze goed om en zet ze afgedekt in de koelkast.
- Pel de sjalotten, schil de wortelen en snijd ze fijn. Bak de sjalotten lichtbruin in de boter in een sauteerpan en voeg de wortelen en de tijm toe. Laat de wortelen gaarstoven onder deksel en voeg eventueel nog een lepel water toe als er te weinig vocht is. Kruid met peper en zout.
- Maak ondertussen de puree. Snijd de aardappelen in blokken en laat ze gaar koken in zout water. Giet ze af en laat ze uitdampen op het vuur. Voeg de melk en de roomkaas toe en pureer meteen. Kruid met nootmuskaat, peper en zout.
- Haal de kip uit de marinade (houd zoveel mogelijk marinade over) en dep ze goed droog. Doe wat olijfolie in dezelfde sauteerpan en laat de kippenblokjes korsten. Voeg de honing toe, laat de kip wat karamelliseren en blus met de marinade. Laat de kip verder garen en kruid ze met wat peper en zout.
- Doe de wortelen in een ingevette ovenschaal, leg daarop de kippenblokjes en bedek met de puree.
- Druppel er wat olijfolie over of leg hier en daar een klontje boter en zet de ovenschaal 30 minuten in het midden van de oven. Zet de grill op en laat nog 5 grillen voor een mooi bruin korstje.


bron: Hilde Deweer, lifestyleredactrice

ad


pub