Emotionele verbondenheid: wat doe je als je niet onder één dak woont?

dossier Er zijn heel wat geliefden die momenteel niet bij elkaar kunnen zijn door de coronamaatregelen. Hoe onderhoud je dan je relatie? We vroegen het aan relatietherapeute en seksuologe Vanessa Muyldermans.

“Ik denk dat het vooral belangrijk is om zich emotioneel verbonden te voelen met de partner. Dit is sowieso, altijd, één van de belangrijkste pijlers van een succesvolle relatie, maar wordt nu dus extra belangrijk. Emotionele verbondenheid creëert een ‘wij-gevoel’, een gevoel van samenhorigheid, een gevoel van samen in het leven te staan. Maar daarvoor hoeven partners niet constant fysiek samen te zijn. Niet nu en niet in ‘normale tijden’. Men kan zeer veel fysiek samen doen en toch emotioneel heel ver van elkaar staan. Het tegengestelde kan dus ook. Men kan fysiek van elkaar verwijderd zijn – of vaak van elkaar weg zijn – en zich toch heel verbonden voelen. 

Hoe kan je als koppel emotioneel verbonden blijven tijdens de coronacrisis?

Het is belangrijk dat je vooral samen blijft vechten. Als een koppel. Jullie vechten samen tegen corona maar misschien vechten jullie ook tegen financiële tegenslagen of andere problemen dat het virus met zich meebrengt. Daarnaast blijft dromen ook erg belangrijk. Durf te dromen over de toekomst en smeed samen plannen. Wat willen jullie gaan doen als deze triestige tijd voorbij is? Het is aan de koppels zelf om hier een invulling aan te geven, om creatief te zijn, om te durven en te doen!
Blijf dagelijks in contact met je partner.
Hij/zij zal graag weten wat je gedaan hebt. Door te vertellen wat je gedaan hebt of wat je bezighoudt, kan je ervoor zorgen dat hij zich wel betrokken voelt. Praten over wat over wat je denkt en voelt, en weten wat er omgaat in jouw partner, maakt dat je elkaar deelgenoot maakt van je innerlijke leven,  van je gevoelsleven, en dat versterkt de emotionele band. 
Probeer elkaar zoveel mogelijk te betrekken.
Vraag elkaars mening. “Wat zou jij hiermee doen?”, “Zou jij dat nu doen of niet?”, “Wat vind jij hiervan?”… Dat kan door te bellen, berichtjes te sturen, foto’s door te sturen van wat je aan het doen bent, te videocallen enzovoort. Betrokken zijn en blijven is de boodschap.
Creëer kleine gewoontes en rituelen als koppel.
Bijvoorbeeld een telefoontje ’s ochtends wanneer je wakker wordt, een voiceberichtje inspreken voor het slapen gaan, op hetzelfde uur ontbijten, dezelfde playlist spelen bij het douchen, elke dag een brief of een kaartje schrijven, in dezelfde borden eten, drinken uit een tas van hetzelfde servies enzovoort. Een nieuwe gewoonte, die van jullie tweetjes is, vergroot de verbondenheid tussen jullie. 
Toon engagement.
Maak duidelijk dat je met deze partner, deze relatie, verder wil na dit hele gebeuren. Geef elkaar duidelijkheid, zekerheid en emotionele veiligheid. Maak plannen voor de toekomst samen. Toon dat dit enkel maar een – zeer erg vervelend – oponthoud is en dat jullie na de crisis sowieso samen verdergaan.
Ga voor open communicatie.
Als je in deze periode meer nood hebt aan een telefoontje, durf dat dan ook te vragen. Durf je kwetsbaar opstellen ten opzichte van jouw partner. We hoeven niet altijd sterk te zijn. Durf te zeggen dat je soms bang bent, durf te zeggen dat je hem/haar mist,… Dat maakt het voor jou an sich minder zwaar om dragen en creëert daarnaast enorme verbondenheid tussen jullie. 
Uit jouw liefde en bewondering voor je partner.
Nog steeds kunnen voelen waarom je verliefd geworden bent, of zeggen wat je nog steeds echt mooie karaktertrekken van je partner vindt, is fantastisch. Dit vasthouden, en het regelmatig verwoorden aan jouw partner zorgt ervoor dat je positief naar jouw relatie en naar elkaar blijft kijken. 

Is het ook belangrijk om te lachen met elkaar ?

Humor is en blijft belangrijk! Liefde en humor zijn dikke vrienden, in relaties en in crisistijd. Maak daarom onderling zoveel flauwe mopjes als je kan. Neem gekke foto’s en grappige selfies en stuur die naar elkaar door. Haal grappige herinneringen op. Samen lachen creëert verbondenheid en vertrouwen, en maakt dat we deze moeilijke periode allemaal een beetje beter aankunnen. 

Heb je tips voor (date) activiteiten voor koppels die apart leven?

Samen een spel spelen om elkaar te blijven leren kennen, is leuk. Je kan bijvoorbeeld elke ochtend een kaartje trekken met een vraag en ’s avonds, in een berichtje, die vraag beantwoorden. Er zijn bestaande spelletjes zoals de liefdeskaarten van John Gottman, maar ook elk ander spel kan samen worden gespeeld. Je kan samen online spelletjes spelen of eventueel een soort van competitie opzetten waarin je niet op hetzelfde moment speelt, maar om het meeste punten speelt, bijvoorbeeld een spelletje online Uno of De Slimste Mens.

Kleed jullie samen op tegen een bepaald uur om zogezegd op date te gaan. Spreek een kledingcode af. Maak je mooi voor elkaar. Met een videocall kunnen jullie dan virtueel samen eten en drinken en zijn jullie toch een beetje bij elkaar.

Als jullie graag koken kunnen jullie samen hetzelfde gerecht klaarmaken. Dek de tafel alsof je met twee zou zijn en stuur elkaar een foto door, of eet samen via videocall. Hetzelfde kan je ook doen voor het ontbijt of het aperitief. 

Je kan samen dezelfde film kijken, op een andere locatie. Of samen naar eenzelfde serie kijken. Dat hoeft trouwens niet op hetzelfde moment te zijn, het gaat om het idee dat jullie ‘samen’ kijken. 

Lees ook: Hoe kom je als koppel de quarantaine goed door?

Bron: Vanessa Muyldermans heeft naast een Master na Master Seksuologie ook een Master in de Criminologie en een bachelor (sociale) verpleegkunde op zak. Ze is lid van de Vlaamse Vereniging voor Seksuologie en is momenteel bezig aan een vierjarige therapieopleiding van de oplossingsgerichte strekking. Eerder volgde ze al een opleiding partnerrelatietherapie, kinderwensconsulent en een opleiding rouw- en verlieskunde. Vanessa heeft al jaren haar eigen praktijk waar ze mensen helpt met al hun seksuele, relationele en kinderwensvraagstukken.


Laatst bijgewerkt: mei 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram