ad

Tarte tatin met tomaat en feta

Laatst bijgewerkt: april 2020
123-h-tarte-tomaat-04-20.jpg

recepten

Het is nog te vroeg voor de tomaten, maar er zijn wel al lekkere kerstomaten en daarmee kan je deze verrassende tarte tatin maken.

Ingrediënten 
100 g gedroogde ham (genre serrano)
naaldjes van een paar takjes tijm
2 teentjes knoflook, versnipperd
25 g boter + scheutje olijfolie
1 kl suiker
ca. 500 g kerstomaten
100 g feta
250 g gekaramelliseerde ui (zie verder)
1 rol zanddeeg (vorm van een taartbodem)
1 eierdooier
peper

Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Leg de ham op een met bakpapier beklede ovenplaat en laat hem 15 minuten drogen in de oven. Verkruimel hem en bewaar hem in de koelkast. Zet de oven ondertussen op 200 °C boven- + onderwarmte.
- Laat de boter met de olijfolie en de suiker smelten in een pan en bak de knoflook met de helft van de tijm. Leg de tomaatjes erbij en laat ze ongeveer 5 minuten stoven. 
- Schep de tomaatjes zorgvuldig in een taartvorm die met wat olie is ingewreven en dep de bovenkant droog. 
- Verkruimel de feta tussen de tomaten en verdeel de gekaramelliseerde ui en de rest van de tijm erover. Kruid met peper.
- Bedek de vulling met het zanddeeg, druk de kanten goed aan en prik er een aantal gaatjes in met een vork. Snij de overtollige randen weg en bestrijk het deeg met opgeklopte eierdooier.
- Maak een klein gaatje in het deeg zodat het vocht kan ontsnappen en bak de taart 25 minuten in de oven tot het deeg mooi goudbruin is.
- Haal de taart uit de oven, laat 5 minuten afkoelen. Dek de taartvorm af met een groot bord/platte schaal en draai hem met het bord zodat de vulling bovenaan komt te liggen. Werk af met de verkruimelde ham.

Ingrediënten voor de gekaramelliseerde ui
250 g ui, in reepjes
olijfolie
2 kl honing
2 el balsamicoazijn
200 ml kalfsfond
peper en zout

Bereiding
- Bak de uireepjes in een scheutje olijfolie en roer de honing erdoor. Laat ze even karamelliseren en voeg dan de balsamicoazijn toe. Laat die ongeveer 2 minuten uitdampen en doe de kalfsfond erbij. 
- Zet het vuur laag en laat de uien 30 minuten sudderen tot alle vocht is opgenomen. Kruid met peper en zout.


bron: Hilde Deweer, lifestyleredactrice

ad


pub