ad

Ooglidcorrectie (Blepharoplastiek)

Laatst bijgewerkt: april 2019
In dit artikel
Ooglidcorrectie (Blepharoplastiek)

dossier

Bij een ooglidcorrectie wordt een teveel aan huid-, vet en ander weefsel van het boven- en/of onderooglid weggenomen. Oogleden met teveel en verslapt weefsel geven vaak een somber of vermoeid uiterlijk. Ook kan het gezichtsveld beperkt worden, wat vaak tot vermoeidheid en hoofdpijn leidt.

blefaroplastiek-man.jpg

Oorzaak

De oorzaak ligt in het natuurlijke verouderingsproces van het lichaam, waardoor onder meer de elastische bindweefselvezels verminderen. Hierdoor raakt de huid haar strakheid en elasticiteit kwijt. Ze raakt los van de onderlaag en gaat hangen. Door hetzelfde verouderingsproces worden de bindweefsel schotten (septa) die vetweefsel binnen de oogkas houden slapper, waardoor dit vet naar buiten kan uitpuilen. Dit uitpuilende vet onder of boven het oog zijn de beruchte ‘wallen’, die dus vrijwel niet uit vocht bestaan, zoals veelal wordt gedacht. Rimpelvorming en wallen rond de ogen komen in bepaalde families vaker voor dan in andere. Bij mensen die roken treden deze verschijnselen ook vroeger op. Drinken en overmatig zonlicht verhogen eveneens de kans op wallen.

Behandeling

f-123-ooglidcorr-plast-chir-blepharoplast-02-19.jpg
Correctie van het bovenooglid
Bij een bovenooglidcorectie tekent de chirurg op het ooglid nauwkeurig aan hoeveel huid er verwijderd moet worden. Dan snijdt de arts het reepje huid weg en indien nodig ook een stukje van de oogkringspier. Ook een teveel aan vet wordt verwijderd. Na de ingreep worden de haarvaatjes dichtgebrand en de incisie gehecht. De littekentjes komen in de natuurlijke plooi (sulcus palpebrae) van het bovenste ooglid te liggen.Het litteken is vaak vrijwel omzichtbaar.

Correctie van het onderooglid
Bij een correctie van het onderooglid wordt in het algemeen minder huid verwijderd. Het verwijderen van vetzakjes onder de ogen gaat bij voorkeur via het slijmvlies aan de binnenkant van het ooglid. De incisie die hiervoor gemaakt wordt hoeft niet gehecht te worden en er ontstaan geen zichtbare littekens. Wanneer er ook sprake is van een teveel aan huid op de onderoogleden moet wel aan de buitenzijde gesneden worden. Vlak langs de wimperrand een sneetje gemaakt. Het teveel aan huid en vetweefsel wordt weggenomen en de wond wordt met dunne draad gehecht. De littekentjes komen onder de wimpers te liggen, maar er kan een klein litteken blijven.

Laserresurfacing
Om het effect van een ooglidcorrectie te versterken wordt aan de buitenkant van de oogleden vaak laserresurfacing toegepast om een verdere verstrakking van de huid te verkrijgen en deze gladder te maken. Door de buitenste ooghoek iets omhoog te brengen (laterale cantopexie), wordt een jeugdiger en vrolijker gezicht gegeven.

Narcose
De behandeling kan onder plaatselijke verdoving worden uitgevoerd. Hiervoor wordt het te behandelen gebied geinjecteerd met een verdovingsvloeistof. De behandeling kan ook onder narcose worden uitgevoerd.

Nazorg

blefaroplastiek-vrouw.jpg

Wegname 'wallen' onder het oog

In de meeste gevallen kunt u direct na een ooglidcorrectie naar huis. Het is verstandig om u te laten begeleiden. Belangrijk is om de eerste dagen van tijd tot tijd een koud compres op de ogen te leggen. Zo worden zwellingen en bloeduitstortingen aanzienlijk minder. Desondanks zult u gemiddeld een week wat minder toonbaar zijn. De meeste personen dragen een zonnebril wanneer ze naar buiten gaan. Eventuele hechtingen worden na een week verwijderd. De meeste mensen gaan na deze periode weer aan het werk. Na het verwijderen van de hechtingen wordt aangeraden om gedurende 2 a 3 weken geen zware lichamelijke inspanningen te verrichten. Het gebruik van pijnstillers wordt in deze periode afgeraden. Napijn is voor iedereen anders. Meestal volstaat een paracetamol. Bij correctie van het bovenooglid kunt u gemiddeld na een dag weer contactlenzen dragen. Bij correctie van het onderooglid kunt u gemiddeld na één week weer contactlenzen dragen.

Kosten:

Een bovenooglidcorrectie kost gemiddeld 1250 euro. Een onderooglidcorrectie kost gemiddeld 1500 euro. Correctie van de onderoogleden, inclusief de bekende wallen, wordt praktisch nooit vergoed omdat dat zuiver een cosmetisch probleem betreft. Wanneer er sprake is van een aantoonbaar huidoverschot in de oogleden, dat aanleiding geeft tot een beperking van het gezichtsveld, kan een ooglidcorrectie door de ziektekostenverzekeraars vergoed worden. Het wordt aangeraden dit bij uw verzekeringsmaatschappij na te vragen.

Risico

Ooglidcorrecties behoren tot de meest uitgevoerde cosmetische operaties. Toch, net als bij de meeste chirurgische ingrepen, bestaat het risico van een allergische reactie of een infectie. De kans hierop is 1-2%. Beschadeging van de ogen zelf komt zelden voor. Wel is het mogelijk dat de huid na de behandeling strakker trekt dan gewenst. Dit komt meestal voor bij de onderoogleden, waarbij het onderooglid niet meer exact aansluit tegen de oogbol. Een kleine huidcorrectie kan dit verhelpen.

Tips:

• De houdbaarheid van een behandeling verschilt van persoon tot persoon. In het algemeen rekent men op vijf jaar of langer. Hierna is opnieuw een operatie mogelijk. Roken, drinken, en overmatig zonlicht kunnen het verouderingsproces versnellen.
• Het komt voor dat de overhangende losse huid bij het bovenooglid zijn oorsprong niet zozeer in het bovenooglid heeft, maar dat het veroorzaakt wordt door te laag hangende wenkbrauwen. Het is van het grootste belang om dit onderscheid goed te maken, omdat het probleem natuurlijk bij de oorzaak moet worden aangepakt. Een goede test is als volgt: uzelf, of vaak beter iemand anders, plaatst de vingers op de huid net boven de wenkbrauwen. De wenkbrauwen worden eerst wat omhoog getrokken en daarna wat naar beneden geduwd. Als het probleem van overhangende huid eerst duidelijk verbetert en vervolgens erger wordt is de kans groot dat in ieder geval ten dele het probleem veroorzaakt wordt door te laag hangende wenkbrauwen. In dat geval dient een correctie van de wenkbrauwen overwogen te worden.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
ad


pub